В новините
 
16.05.2009 15:16   Новината е видяна 2110 пъти
Вкарват в публичен регистър антените на мобилните оператори в Бургас

Кметът Димитър Николов предлага да се създаде публичен регистър на всички базови станции и антени на мобилните оператори в община Бургас, а разрешение за монтиране на такива съоръжения върху сгради да се издава само при съгласие на всички собственици.

Причина за реакцията на кмета станаха отправените към него множество жалби и сигнали на граждани, притеснени за здравето си заради вредното въздействие от електромагнитното лъчение на споменатите технически средства.

Димитър Николов предлага още общински служители, съвместно с мобилните оператори и собствениците на радиа, да разработят правила за периодичен мониторинг на електромагнитните излъчвания в Бургас, който да се извършва 2 пъти годишно, а данните да се предоставят на общинския съвет.

Към настоящия момент няма специализиран държавен орган, който да контролира нивата на електромагнитните излъчвания около базовите станции и антените на мобилните оператори. В цялата страна подобни измервания могат да се правят само от лабораторията на Националния център за опазване на общественото здраве. Нормативната регулация се извършва от подзаконови актове - Наредба №21/2007 г. на МРРБ за правилата за изграждане на мобилни далекосъобщителни мрежи и съоръжения, както и Наредба №9/1991 г. за пределно допустими нива на защитни зони около излъчващи обекти, издадена от министрите на здравеопазването и околната среда.

Според Димитър Николов липсата на детайлна законова регламентация не може да се приеме като оправдание за бездействие на общинската администрация, тъй като казусът касае човешкото здраве.

Предложенията на кмета ще бъдат гласувани по време на следващото заседание на Общински съвет - Бургас.

 

Ключови думи: антени, мобилен оператор, регистър, публичен, кмет, димитър николов, димитър, николов,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |