В новините
 
21.05.2009 13:46   Новината е видяна 5377 пъти
България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години

С обществен форум „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години” на 20 май 2009 г. в парламента бeше отбелязана 60-та годишнина от създаването на Съвета на Европа. Организатори бяха  Информационният офис на Съвета на Европа в България и Българското училище за политика в сътрудничество с Народното събрание.


Председателят на Народното събрание Георги Пирински посочи в приветствието си към участниците, че 60-та годишнина е свързана с датата 5 май 1949 г. - учредяването на Съвета на Европа като много категоричната заявка на волята на европейските народи никога да не се допусне да се появят кълновете на онези процеси на фашизиране на обществата, които доведоха до Втората световна война. Трябва да отбележим и да си спомним, че на 7 май 1992 г. България стана 26-та страна-член на Съвета на Европа – един акт, който далеч не беше формално присъединяване към международна организация, а стъпка, която стартира поредица от процеси на правна, на обществена трансформация по посока на градежа на едно функциониращо демократично гражданско общество, на функциониращи институции, допълни той.


Според председателя на парламента заслужава да си зададем въпроса до каква степен съумяваме да се организираме и да живеем по стандартите на Съвета на Европа, по онези критерии, които маркират за всички европейски страни нормите на демократично  общество.  Безспорно сме изпълнили определени очаквания на нашите граждани, но несъмнено има и показатели, по които остава да стигнем онези стандарти, които се очакват от нас, посочи той. По думите му това може да бъде направено, само ако българският парламент има достатъчно жива и ежедневна връзка със структурите на гражданското общество.


Георги Пирински отбеляза активната работа на българската парламентарна делегация в ПАСЕ, ръководена от заместник-председателя на Народното събрание Юнал Лютфи. По думите му българските представители през годините са успели да спечелят уважение и заслужен авторитет.


Официалният представител на Съвета на Европа у нас Теодора Калейнска каза, че България, Народното събрание, НСОРБ, неправителствените организации, изпълнителната власт стоят достойно в институциите на Съвета на Европа и активно защитават позицията на страната ни по изграждането на една по-голяма и обединена Европа.


Сред гостите на отбелязването на 60-годишнината на Съвета на Европа бяха посланиците на Норвегия и Франция.


Форумът продължи с дискусия „България в Европейския съюз – перспективи за следващите 5 години”, в която говориха кандидати за депутати в Европейския парламент. Модератор на форума беше директорът на Българското училище за политика Светлана Ломева.


В обсъждането се включиха млади хора, участници в обществените форуми „Аз гласувам за Европа”. От началото на февруари Българското училище за политика работи по проект, посветен на изборите за Европейски парламент през тази година. Той е финансиран от програма „Младежта в действие” на Главна дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия.





Ключови думи: форум, Европейски съюз, парламент, Съвет на Европа,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |