В новините
 
20.05.2009 13:48   Новината е видяна 4129 пъти
Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна с президента на Словения Данило Тюрк

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 19 май 2009 г. с президента на Словения Данило Тюрк, който е на официално посещение в България.


Георги Пирински приветства словенския държавен глава и определи визитата му като навременна и ползотворна. Той подчерта, че тя е продължение на установените добри традиции в двустранните отношения, в които важно място заемат и връзките между националните парламенти на България и Словения.


Председателят на парламента запозна Данило Тюрк със законодателната дейност на 40-то Народно събрание, като открои, че и за парламента, и за обществото като цяло, приоритетни остават предизвикателствата, свързани със световната икономическа криза, които според него изискват внимателен анализ и отговорни действия. Той изтъкна, че 2009 г. е юбилейна за парламентарната институция, тъй като се навършват 130 години от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.


Президентът на Словения прояви интерес към участието на България в процесите на сътрудничество в Югоизточна Европа и в Черноморския регион и оцени като важна ролята на страната ни за развитието на тези процеси.


В отговор председателят на българския парламент подчерта, че Народното събрание е домакин на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа, а страната ни провежда последователна и ангажирана политика за укрепване на регионалното партньорство. Георги Пирински заяви, че за да бъде оползотворен в максимална степен потенциалът на региона, е необходима активна политика за развитие на регионалната транспортна инфраструктура, в това число – за изграждането на стратегическия транспортен коридор номер 8.


Процесът на утвърждаване на демократичната визия за Европейския съюз и ефективното функциониране на институциите на Съюза в интерес на европейските граждани бе също важен акцент от разговора на председателя на Народното събрание и президента на Словения.





Ключови думи: Председател, Народно събрание, Георги Пирински, президент, Словения, Данило Тюрк,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |