В новините
 
27.05.2009 09:06   Новината е видяна 5164 пъти
Световен ден без тютюнопушене 2009 год.

През 1987г. страните членки на Световната здравна организация създадоха Световен ден без тютюнев дим. Основна цел е да се привлече вниманието на света върху тютюневата епидемия. През 1988 год. се приема резолюция утвърждаваща честването на Световния ден да бъде на 31 май.

Тютюнът е един от основните и рискови фактори за много сериозни заболявания – мозъчен инсулт, заболявания на дихателната система, рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, канцерогенни локализации касаещи всички органи и системи.

Цигареният дим е коктейл от отрови, съдържащ над 4000 химични вещества. Три от тях – никотин, въглероден окис, кадмий, значително забавят растежа на развиващото се бебе. Никотина стеснява кръвоносните съдове и намалява броя им в плацентата. Това води до по-малък приток на кислород и хранителни вещества към плода. Въглеродния окис се свързва по-лесно с хемоглобина в кръвта на майката и плода, отколкото с кислорода. Кадмият блокира действието на важния елемент на растежа – цинк, което води до забавяне развитието на плода и раждане на бебе с тегло под нормата. Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от кървене по време на бременността, аборт, преждевременно раждане и Синдром на внезапна смърт на новороденото. Кърмачките, които пушат, отделят около 30 % по-малко мляко от непушещите майки. След раждането тези деца боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища, астма, отити. Никотинът преминава в майчиното мляко и количеството му там пропорционално на броя на изпушените цигари, може да възбуди бебето, да предизвика колики, проблеми със съня, интензивен плач. В училищна възраст те са по-нервни, по-трудно се концентрират в час и по-трудно усвояват материала, в сравнение с връстниците си. Здравето на бременна жена подложена на пасивно тютюнопушене в дома или на обществени места също се уврежда.

Последствията, до които води тютюнопушенето при млади мъже и жени, бъдещи родители са много сериозни. Употребата на цигари може да увреди възпроизводителните функции. Жените, които изпушват повече от 10 цигари дневно имат три пъти по-малка вероятност да забременеят в сравнение с такива неупотребяващи цигари. Голям е риска от развитието на ектопична бременност - състояние застрашаващо живота на плода. Мъжете пушачи произвеждат около 24% по-малко количество семенна течност.

През 2007 година Д ”ООЗ” извърши анкетно проучване на 122 кърмещи и бременни жени, за употреба на цигари, при което се установи, че 59,65% употребяват цигари, останалите не пушат. Във връзка с тези данни през 2009 година Д ”ООЗ” реши да установи каква е степента на зависимост при бременните и кърмещи жени, които употребяват цигари, с цел профилактика и насочване към съответните здравни заведения за отказване от тютюнопушене.

Проучването за определяне на никотинова зависимост се извърши сред 140 бременни и 68 кърмещи майки, живеещи в Бургаска област, които употребяват цигари. Използва се унифицирания тест “Индекс на Фагерстрьом за никотинова зависимост”. Въпросите са свързани със запалване на първата цигара сутрин след ставане от сън, изпитва ли се трудност, когато не може да се пуши на забранени обществени места, какъв е броят на изпушените цигари, дали пушиш дори и когато си болен? Отговорите са свързани с максимален брой точки до 10, по които се определя степента на никотинова зaвисимост.

Анкетирани бяха 140 бременни и 68 кърмещи жени. От приложения унифициран тест за зависимост анкетираните пушещи се разделят на групи както следва:

Първа група - не се отчита зависимост:

Бременни – 25,71%

Кърмачки – 26,47%

Втора група - лека зависимост:

Бременни – 20%

Кърмачки – 29,41%

Трета група – умерена зависимост:

Бременни – 26,43%

Кърмачки – 19,12%

Четвърта група-силна зависимост:

Бременни – 25,71%

Кърмачки – 16,18%

Пета група- много силна зависимост:

Бременни – 2,14%

Кърмачки – 8,82%

От данните е видно, че процентът на бременни и кърмещи майки, при които не се отчита зависимост е по-малък в сравнение с останалите групи на зависимост. Това говори, че българските жени във фертилна възраст и кърмещи майки употребяват цигари. Във връзка с това, Д ”ООЗ” извърши обучение и оказа методична помощ на медицинските специалисти от специализираните акушеро-гинекологични и педиатрични кабинети с акцент отказване на бременните и кърмещи майки от употреба на цигари и насочването им към съответните кабинети за отказване. Представи се изграден работещ модел на обучение /CD/, пред медицинските специалисти от региона и от училищата за бъдещи майки с цел подкрепа превенцията на тютюнопушене сред бременните и кърмещите майки. Провеждането на здравно образование е необходимо както за здравето на детето, така и за здравето на майката.

Дирекция „ООЗ” проведе последен етап на обучение с изграден работещ модел-книжка комикс сред деца от детски заведения на територията на Бургаски регион в общините М. Търново, Созопол, Несебър, Поморие и Айтос.

      РИОКОЗ извършва здравен контрол по спазване на Наредба на Министерски съвет за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и на закритите работни помещения, публикувана в ДВ.бр. 110 от 2004г. и чл.56 от Закона за Здравето ДВ.бр.70 от 2004г.

      До средата на месец май за 2009г. са проверени 3800 обекта с обществено предназначение, издадени са 100 наказателни постановления.
 

Във връзка с предстоящия Световен ден без тютюнопушене 31 май 2009 г. предоставяме информация за планирани мероприятия от Д ”ООЗ” РИОКОЗ Бургас, които ще бъдат проведени съвместно с Община Бургас, БМЧК Бургас, Общински Детски Комплекс Бургас.

25-31.05.2009г.

    * представяне на изграден работещ модел на обучение /CD/, пред медицинските специалисти от региона и от училищата за бъдещи майки, с цел подкрепа превенцията на тютюнопушене сред бременните и кърмещи майки в Превантивно информационен център (ПИЦ) на Младежки дом гр. Бургас, ул. „Гладстон” №47

         28.05.2009 г. 10,30ч.

    * дискусия-дебат с бременни и кърмещи майки от Училища за бъдещи майки в гр.Бургас

         30-31.05.2009г

    * излъчване на клип “Пази детето!” на видеостена на Сити Център “Триа” гр. Бургас






Ключови думи: Световна здравна организация, тютюнопушене, тютюнев дим,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |