В новините
 
29.05.2009 16:27   Новината е видяна 4409 пъти
В „Глобални библиотеки – България” 63 от областта
Само 63 библиотеки от Бургаска област покриват критериите на националната програма „Глобалните библиотеки – България“, споразумението за чието реализиране бе подписано вчера от министъра на културата Стефан Данаилов, Лена Йесперсън, постоянен председател на Програмата за развитие на ООН и Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.
„Миналата година направихме пълна паспортизация на наличните в областта 112 библиотеки – снимки, книжен фонд, брой библиотекари. По определените критерии на програмата, за нейното изпълнение, успяха да достигнат половината – 63 на брой. Сега, във втория етап, предстои още много работа“, обясни пред „Черноморски фар“ директорът на Регионалната библиотека „П. К. Яворов“, която е координатор на проекта за областта.  
Програмата, която се подкрепя със субсидия в размер на 15 милиона щатски долара от фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, цели да се осигури лесен достъп чрез ползване на интернет в родните библиотеки и да се подобри качеството на живот на хората.
„Предстои оттук нататък доставка на техника, обучение на библиотекари и потребители в ползването на интернет“, поясни още Коцева. На 1 юни тя ще участва във Варна в среща на общините от Източна България, целяща запознаване с проекта, а на 25 юни с подобна цел в Бургас ще се съберат кметове от областта.   
Проектът „Глобалните библиотеки – България“ ще продължи 4 години и половина. В него ще се включат 900 библиотеки в големи и малки градове, както и в села. На следващ етап ще се включат още 700 библиотеки. Близо 3000 работници ще бъдат обучени, за да предоставят тези услуги. Така ще се постигне технологическото обновление на българските библиотеки чрез съвременни средства.
Вчера Лена Йесперсън благодари на Министерство на културата, на НСОРБ и на всички в екипа, които са помогнали за реализирането на този проект.
Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА




Ключови думи: библиотеки, национална, програма, Глобалните библиотеки, култура, Стефан Данаилов, Лена Йесперсън, Гинка Чавдарова, Национално сдружение на общините, НСОРБ, снимки, книжен фонд, библиотекари,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |