В новините
 
02.06.2009 12:45   Новината е видяна 4086 пъти
Бирата увеличава „добрия холестерол”

Пивото е единственият хранителен продукт, в който има хмел, и един от двата естествени източника на силиций

Една чаша бира на ден значително повишава нивото на „добрия холестерол”, сочи проучване на американския журнал по кардиология. Това от своя страна прави умерената консумация на пиво особено важна за намаляване риска от исхемична болест на сърцето и други сърдечни заболявания. 

За намаляване нивата на лошия холестерол спомагат и съдържащите се в бирата разтворими фибри, които се извличат от клетъчните стени на ечемика. Две чаши бира осигуряват средно 10 % от препоръчителната дневна доза разтворими фибри, като някои видове пиво доставят на организма и до 30 %. Освен че поддържат редовната функция на стомаха, фибрите носят и допълнителна полза, като забавят храносмилането и усвояването на храната.

Хората, които консумират бира умерено, са защитени и от бактерията Helicobacter pylori, която предизвиква голяма част от стомашните язви и се смята, че е фактор за развитието на рак на стомаха.

Заедно с водата, бирата е другият естествен източник на силиций. Тя е и единственият хранителен продукт, в който има хмел. Според британския бюлетин по хранене и прочувания на Р. Томпсън и Дж. Пауъл, силицият в пивото спомага за заздравяване на костите и намалява риска от болестта на Алцхаймер. Хмелът от своя страна играе ролята на защитен фактор срещу развитието на рак, намалява риска от диабет, повишава нивата на добрия холестерол и помага в борбата срещу затлъстяването.

Пивото е и изключително богато на витамини и антиоксиданти. Изследвания сочат, че антиоксидантите в бирата се усвояват лесно и бързо. Това обяснява защо след консумация на бира тяхното съдържание в кръвта се покачва. Антиоксидантите са важни за здравето, защото намаляват риска от инфаркти, като потискат образуването на тромби в кръвта. 

От сърдечносъдови заболявания предпазват и съдържащите се в бирата витамини от групата В като ниацин, рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и  кобаламин (В12). От особено значение за вегетарианците, които обичат да пият бира, е фактът, че тя е естествен източник на витамин В12.

Бирата е продукт с изцяло натурален характер. Той се произвежда от малц, хмел, вода и бирена мая (пивни дрожди). Всички тези естествени суровини допринасят за здравословния и балансиран начин на хранене. Както и при останалите натурални храни, в бирата се съдържат антиоксиданти, витамини и минерали, които са в основата на пълноценния хранителен режим. 





Ключови думи: бира, пиво, пивовар, хмер, холестерол,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |