В новините
 
05.06.2009 09:14   Новината е видяна 74845 пъти
Бургас може да остане без сметище

Според график, публикуван на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), сметта на община Бургас ще се складира в депото на община Созопол.

Това трябва да стане от 16 юли. Тогава е крайният срок, поет от България пред Брюксел, за закриването на общинските сметища, които не отговарят на всички европейски екологични изисквания. От тази дата спират работа общо 203 общински депа в страната.
За разлика от Румъния и Полша България не е договорила преходен период. 5-6 млн. лв. на година ще струва возенето, като тези пари трябва да бъдат осигурени от общините. Иначе МОСВ е предвидило пълно финансиране от оперативна програма „Околна среда" за закриване и рекултивация на тези депа.
В изпълнение на изискванията на Европейската директива за управление на отпадъците България трябва да изгради система от 55 регионални депа, които да поемат отпадъците от всички населени места в страната. Към момента са готови и се експлоатират общо 27.
Сред оставащите за доизграждане 23 регионални депа е и бургаското. Те са в напреднал етап за започване на строителство, информират още от министерството. За финансиране на тези 23 системи МОСВ вече е одобрило схема за директно предоставяне на средства от оперативна програма „Околна среда". С тези средства ще бъде финансирано изграждането не на целите системи, а на една до две клетки и на системите за предварително третиране - сепариране и компостиране. Очакванията са те да бъдат готови до седем-осем месеца.
След като те влязат в експлоатация, третирането на отпадъците в страната ще бъде осигурено за следващите седем-осем години, през които ще се прецени в кои системи още колко клетки за депониране да бъдат изграждани, защото се очаква и разгръщане на системата от заводи за преработка на отпадъци. Със средствата от еврофондовете общините се подпомагат в периода, в който разходите са най-големи - за проектиране и ново изграждане. Общините ще поемат разходите за експлоатация, изграждане на нови клетки и следексплоатационни грижи за период, не по-малък от 30 години. Те трябва да предвидят в такса смет и разходи за разширяване на системата, ако е необходимо, както и за закриване и рекултивация.
От Община-Бургас заявиха, че не са уведомени за това решение на МОСВ, като съобщиха, че депото на общината е с остатъчен капацитет за 2 години и половина. От там твърдят, че е започнала процедура за издаване на комплексно разрешително за използване на депото до 2013 година, а до 15 юни очакват покана от Екоминистерството за представяне на проекта за ново сметище, което ще се използва освен от община Бургас, и от още 8 общини от областта.
В интервю за вестник „Компас" кметът Димитър Николов заяви, че дори и да не получи национално или европейско финансиране, община Бургас е готова да обезпечи със свои средства своята част от строителството, а другите общини ще трябва да решат как да обезпечат своя финансов ресурс. Като най-спешна мярка Димитър Николов посочи изграждането на първата клетка на площадката, отредена за новото депо и уточни, че това е възможно в рамките на годината. Той бе категоричен, че община Бургас е перфектна в процедурата за депониране на отпадъците и в сегашното депо има инсталация за отвеждане на отпадните води. То е охраняемо и няма риск при експлоатацията му.
В депото на Созопол сметта ще извозват и почти всички общини от Бургаска област. / вeстник “Компас“

http://www.bourgasmedia.com





Ключови думи: сметище, евростандарти,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |