В новините
 
28.06.2009 23:55   Новината е видяна 4641 пъти
Бургас взе участие в европейската инициатива Зелена седмица

  „Общините ще бъдат катализатори за постигане на реални резултати по отношение на енергийната устойчивост и стабилност”. Това заяви заместник – кметът на Община Бургас по евроинтеграция и екология Ивелина Василева в рамките на инициативата „Зелена седмица” 2009 в Брюксел. Участието е по покана на Европейската Комисия и Международната организация „Местни власти за устойчиво развитие” /ICLEI/, в която членува и Община Бургас.

     Инициативата се провежда от 23 до 26 юни в Брюксел под мотото „Промяна на климата: действия и адаптиране”. Четири са основните теми, които са поставени за разглеждане в тазгодишното издание – „Политика за климата на ЕС”, „Международно измерение”, „Живот с промяна на климата” и „2050 Визия: общество без въглерод”.

     Г-жа Василева бе единственият български представител на община, поканен да говори по темата „Мобилизиране на местните власти” заедно с Председателя на Комитета на регионите Мишел Делбар.

     В презентацията си на тема „Местните действия за климата – възможности за преминаване към устойчива енергия” зам.-кметът Ивелина Василева постави акцент върху опита на Община Бургас в проекти, свързани с въвеждането на мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради, разработване на интегриран транспортен план, мониторинг на атмосферния въздух и др.

     Г-жа Ивелина Василева представи в семинара и кампаниите, проведени от Община Бургас за противодействие на глобалните климатични промени – ежегодната „Седмица на екологията”, „Ден без автомобили” и кампанията за намаляване употребата на полиетиленови торбички.

     Зам.-кметът с ресор евроинтеграция и екология Ивелина Василева разказа още за високата ангажираност на Община Бургас към въпросите за изменение на климата. Тя припомни, че Бургас е сред четирите български общини, които първи подписаха Споразумението на кметовете в Брюксел в началото на тази година, както и разработването на плана за устойчива енергия 2010 – 2020 г. в рамките на проект „Устойчиви сега”.

     Европейската инициатива „Зелена седмица” е най-голямото годишно събитие в областта на опазването на околната среда, организирано ежегодно от Дирекция „Околна среда” на Европейската Комисия. В него участват повече от 5 000 представители на местни и регионални власти от Европа, неправителствени организации и медии. 

 





Ключови думи: Община Бургас, Бургас, евроинтеграция, екология,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |