В новините
 
29.06.2009 14:01   Новината е видяна 4586 пъти
Сладкопойна чучулига събира утвърдени български изпълнители и млади таланти на една сцена в Бургас

„Сладкопойна чучулига” събира утвърдени български изпълнители и млади таланти на една сцена в Бургас 
Художествени ателиета и забавни игри на открито ще радват децата по време на тазгодишния фестивал 

На 1 юли /сряда/ в Бургас ще се проведе XXVI-то издание на Националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига”. Събитието се организира от Община Бургас. Съорганизатори са Съюзът на българските композитори и Българско национално радио. 
За първи път тази година детският музикален фестивал ще се проведе на открито, в Морската градина и ще започне още в следобедните часове на деня със занимателни игри, викторини и художествени ателиета.
От 17.30 ч. в района около сцена „Охлюва” малки и големи ще имат възможност да рисуват, да изработят свои сувенири, да се забавляват и да печелят награди.  
В 20.00 ч. ще настъпи кулминацията на празника - под открито небе, на „Терасата” в Морската градина /до бившето Казино/ с нова, незвучала досега детска песен ще започне фестивалният концерт.
Традиционно песните в „Сладкопойна чучулига” ще бъдат изпълнени от солистите и вокалните групи на детски хор „Милка Стоева” към Младежки културен център с диригент Светла Стоева. На сцената, под диригентството на Иван Кожухаров ще свири фестивален оркестър, съставен от изявени ученици от музикалните училища в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе и Скопие /Македония/. 

За първи път тази година на сцената на „Сладкопойна чучулига” заедно с младите таланти ще пеят и утвърдени български изпълнители. Христина Ангелакова, Тони Димитрова и Дани Милев ще пригласят на децата като изпълнят с тях както свои, така и детски песни. 

По традиция „Сладкопойна чучулига” ще представи новосъздадени, незвучали детски песни. Жури от утвърдени музикални експерти ще определи и награди трите най-добри от тях. Независимо детско жури ще излъчи своя фаворит отделно от експертната класация. Ще бъдат присъдени и традиционните за фестивала награди на името на Иван Пантелеев и на Съюза на българските композитори.  

Тази година за участие в конкурса бяха подадени над 40 песни. В началото на април комисия, съставена от  авторитетни експерти в областта на композирането и аранжимента на музика за деца с председател Румен Байрактаров избра 10-те най-добри от тях. При избора комисията се е водила от това песните да имат съвременно звучене, да са съобразени с гласовите възможности на децата, текстовете им да отразяват актуални за възрастта им теми. Сред отличените песни има такива по музика на утвърдени български композитори като Стефан Диомов, Вячеслав Кушев, Росалин Наков. Сред авторите на текстове са Петя Дубарова, Тома Бинчев, Пенчо Славейков. Преобладаваща част от песните са на морска тематика – „Морски рефрен”, „Писмо от морето”, „Таралежи на море”. Други заглавия са: „Обаче, понеже, защото”, „Песен за приятеля”, „Вълшебен летен ден”.  Сред композиторите тази година има трима дебютанти, единият от които – Таня Димитрова, е абитуриентка от музикалното училище в Бургас и миналата година е участвала в „Сладкопойна чучулига” като част от фестивалния оркестър. 
Националният конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига” е най-престижното състезание за български песни за деца у нас и единственото, което продуцира нови детски песни. Първото му издание е през 1980 г. по идея на видния бургаски композитор Иван Пантелеев. През годините в „Сладкопойна чучулига” са взели участие повече от 100 автори, създавайки над 400 песни за деца. 
Всички прояви в тазгодишното издание на „Сладкопойна чучулига” са безплатни за деца и възрастни. 

Ключови думи: Сладкопойна чучулига, таланти, сцена, Бургас, фестивал, конкурс, детска песен, композитори, детски, песни, награди, музика,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |