В новините
 
30.06.2009 08:03   Новината е видяна 5179 пъти
Център за превенция на насилието и престъпността отвори врати в Бургас

Вместо да си вършат работата, общинарите ходят да се показват предизборно, защото след изборите може началниците им да ги насметат и да не ги видим повече.

Кметът Димитър Николов и директорът на Областна дирекция „Полиция” - Бургас Васил Едрев нарушиха целостта на лентата при отваряне на градски Център за превенция на насилието и престъпността. Той (центърът) е настанен в помещения на ул. "Мария Луиза" № 9 и ще оказва реална юридическа и социална помощ на жертви на домашно насилие и битови престъпления.

Проектът се реализира по силата на тристранно споразумение между Община Бургас, ОДП-Бургас и каките от асоциация "Деметра", представена по време на откриването от своя председател Диана Видева. На церемонията присъстваха още зам.-кметовете на община Бургас Красимир Стойчев и Лорис Мануелян, директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” Костантин Луков, представители на полицейските служби в града, Министерство на труда и социалната политика, неправителствени организации.

Подобен център и подобен вид сътрудничество между институциите и НПО са новост за страната. Статистиката показва, че през последните години случаите на домашно насилие над жени, но в 10 % от случаите и над мъже, става тревожно голям. Заради деликатното положение на жертвите на подобен род посегателства, те рядко отиват да се оплачат в полицията. Превантивният център ще им предложи дискретност, внимание и реална помощ. Той е място, където пострадалите могат без притеснение да разкажат за болката си и да получат съдействието на квалифицирани специалисти.

Помещенията за превантивния център са осигурени от Община Бургас, която ще заплаща и консумативите по тяхната поддръжка. Той разполага с приемна, стая за конфиденциални разговори и конферентна зала с 26 места. Санитарните му помещения са пригодени за ползване от хора с увреждания, а при входа е изградена рампа.

Ремонтните дейности и обзавеждането са дело на Областна дирекция "Полиция"-Бургас. Асоциация "Деметра" осигурява юрист, социален работник и психолог, които ще обслужват центъра.

В него ще се консултират жертви на домашно насилие, ще се разработват и изпълняват проекти и програми за превенция на насилието и престъпността, войната по пътищата, наркоманиите.

Кметът Николов заяви, че ако гражданите проявят интерес към услугите, предлагани в центъра, в Бургас ще бъдат открити и други такива, като вторият най-вероятно ще е в к-с „Меден рудник”.


 





Ключови думи: Димитър Николов, насилие, насилник, Областна дирекция, Бургас, превенция, жертви,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |