В новините
 
09.07.2009 22:02   Новината е видяна 5381 пъти
С изложби стартират честванията на Апостола в Бургас

      Две изложби, посветени на Апостола на свободата, ще поставят начало на честванията по случай 172 години от рождението на Васил Левски в Бургас.

     Детската пътуваща изложба „Моята родина е България” ще бъде открита утре /10 юли/ от 17.00 часа в Младежкия културен център. Тя ще остане до 25 юли, а нейни организатори са Община Бургас и Общински детски комплекс – гр. Карлово.

     Експозицията представлява 47 акварели и графики, изработени от 38 деца от Карлово. Картините изобразяват части от старинно Карлово, както и мечтите на младите художници. Изложбата вече има и своята първа покана за международно участие в Германия.

      Изложбата „Аз, Васил Левски в Карлово роден ...”, която ще бъде открита същия ден от 18.30 часа, представлява 13 графики на Апостола от карловския художник Дечко Тодоров.

     Той е познат сред почитателите на изобразителното  изкуство със своите оригинални портрети и творби, посветени на Левски и Национално – освободителните борби, Карлово и Балкана. По-известните сред тях са „Портрет на Апостола”, „И в студ и в мраз”, „Родната къща на Апостола”, „Къкринското ханче”, „Клисура гори” и др.

     Голяма  част от своите картини художникът дарява на Националния музей „Васил Левски” в Карлово, на гимназията и на читалище „Васил Левски”.

     Картините ще бъдат наредени в залата на Регионална библиотека „П. К. Яворов” на ул. „Булаир” № 10, където посетителите могат да ги разгледат до 25 юли. В откриването на експозицията ще вземе участие и директорът на гостуващия Национален музей „Васил Левски” в гр. Карлово г-жа Дора Чаушева.

     Организатори  на изложбата са Община Бургас, Национален музей „Васил Левски” – гр. Карлово  и Регионален музей „П. К. Яворов”  – гр. Бургас. 




Ключови думи: Апостола, Васил Левски, Карлово, музей, Яворов,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |