В новините
 
12.07.2009 06:39   Новината е видяна 4256 пъти
Призракът на уранодобива напомни за пореден път за себе си

Призракът на уранодобива  напомни за пореден  път за себе си
Радиоактивно замърсяване в Бухово
В град Бухово край София, район Кремиковци е установено наличие на радиоактивно замърсяване, непосредствено в близост  до жилищни блокове – под пешеходна пътека и площадка за игра на деца.
В района на замърсяването, без да знаят за опасността постоянно играят деца и преминават граждани. Радиоактивното излъчване на източника е няколко пъти над пределно допустимите дози. 
За  случая са уведомени Агенцията за ядрено регулиране, представителите на местната власт и район Кремиковци, Гражданска защита и НЦРЗ. 
На 09.07.2009 г. районът беше обграден с маркироващи ленти и знаци за наличие на радиация. По-късно през деня група специалисти от Гражданска защита и Агенцията за ядрено регулиране успяха да локализират и изземат източника на радиоактивното лъчение.
Страховете  на хората са основателни, защото регистрираното замърсяване вероятно "незабелязвано" съществува от десетки години на това место.
Надяваме  се да се обясни на населението причината  за замърсяването, защо до сега нищо не се знае за такива възможни замърсяваня - защото това замърсяване вероятно не е случайно. 
Логично е гражданите да си зададат въпроси за последствията от дългото въздействие от това замърсяване върху децата, играещи постоянно в района и върху хората, преминаващи ежедневно в близост до източника. 
Законите  касаещи аналогични аварии са определили еднозначно задълженята на институциите и органите на местната и централна власт, но гражданите трябва да бъдат предупреждавани за подобни опасности. Те трябва да знаят какви са последствията от такива въздействия.
Необходимо  е гражданите да бъдат информирани  за възможните негативни въздействия  и необходимостта от предприемане на превантивни действия в райони където са експлоатирани и добивани радиоактивни вещества.
 
През месец април тази година експерти от екологично сдружение „За Земята“ направиха изследване на радиоационния фон в четири района на страната, намиращи се в близост до затворени уранови мини. Едно от посетените места беше Бухово. В града освен табаните на мината, са се намирали и завод за обработка на рудата и хвостохранилища. Измерената от За Земята йонизираща радиация е в пъти над допустимите норми и то в непосредствена близост до къщите и шосетата в града. Друг проблем е, че местата с повишена радиация не са оградени, обезопасени и означени (с изключение на няколко табели при входа на хвостохранилищата). Около табаните на мината и хвостохранилищата необезпокоявани пасат домашни животни, играят деца и се разхождат хора.

Въпреки милионите лева насочени за рекултивация и маркировка на 42-те затворени  уранови мини в България, все още  районите около тях не са обезопасени  и липсват задължителните табели.
 
За повече информация относно радиоактивнотто замърсяване в Бухово, можете да се обърнете към Агенцията за ядрено регулиране или представителите на местната власт и район Кремиковци.

Венелина Величкова 
Екологично сдружение „За Земята“





Ключови думи: замърсяване, Бухово, Гражданска защита, уранови, радиация,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |