В новините
 
15.07.2009 14:08   Новината е видяна 5377 пъти
Jerzy Buzek е новият председател на Европейския парламент

Днес  на учредителната  сесия на Европейския  парламент в Страсбург Jerzy Buzek (ЕНП  Християндемократи, Полша) беше избран за председател на институцията още на първи тур с абсолютно мнозинство от 555 гласа, или 86% от валидните гласове. Неговият мандат е за две години и половина. Така той стана първият председател на Парламента, който идва от страна от Източна и Централна Европа.

Съгласно  споразумението, постигнато между трите  най-големи политически групи в  ЕП - ЕНП (Християндемократи), Социалисти и демократи и АЛДЕ, председател  на ЕП през втората част от мандата 2009-2014 г. ще бъде представител на групата  на Социалистите и демократите.

Предишният  председател на ЕП Hans-Gert Pöttering (ЕНП Християндемократи, Германия), който председателстваше заседанието до избора на нов председател, обяви резултата от вота в 11.50 часа местно време днес. Гласували са 713 членове на Европейския парламент, като 555 от тях (86% от валидните гласове, или 78% от всички подадени гласове) са подкрепили кандидатурата на Jerzy Buzek. 69 бюлетини са невалидни, а валидните гласове са 644. 89 депутата са гласували за другия кандидат - Eva-Britt Svensson (ЕОЛ/СЗЛ, Швеция).

Според Правилника за дейността на Парламента председателят  на ЕП се избира с абсолютно мнозинство от подадените валидни гласове, или 50% плюс един. Празни или невалидни  бюлетини не участват в изчисляването  на мнозинството. В този случай необходимото абсолютно мнозинство беше от 323 депутати.

Биография на Jerzy Buzek

Jerzy Buzek е роден на 3 юли 1940 г. в Śmiłowice, Полша. Той е професор по технически науки и министър-председател на Полша през периода 1997-2001 г. Почетен доктор е на университетите в Дортмунд, Сеул и Испарта, както и на Шльонския (Силезийския) технически университет и на Ополския технически университет. Организатор и председател на международна мрежа от 19 институции, работещи в областта на енергетиката и опазването на околната среда (1996 г.). Автор на приблизително 200 научни публикации, на повече от десет рационализации и на три патента в областта на опазването на околната среда, енергетиката и инженерните технологии. 

Член е  на независимия профсъюз "Солидарност" от 1980 г., председател на Националния конгрес на делегатите на "Солидарност" през 1981 г. Избран за член на полския парламент през 1997 г. Докато заема поста на министър-председател през 1999 г., Полша става член на НАТО и се подготвя за интеграция в Европейския съюз. През 1998 г. започва преговорите за присъединяване на своята страна към ЕС. 

Депутат в  ЕП за мандата 2004-2009 г. (избран с най-висок  резултат в Полша), като през 2006 г. е  избран за депутат на годината от престижното  издание "Parliament Magazine" заради дейността си в областта на изследванията и технологиите. Заместник-председател е на Европейския енергиен форум от 2004 г. През 2007 г. е удостоен от председателя на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering със статуетка на гълъб, учредена по случай на 60-тата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека.

Новият  председател: "това е огромно предизвикателство  и голяма чест"

В кратко обръщение  към ЕП г-н Buzek благодари на всички, които са го подкрепили и подчерта, че ще работи с всички членове на ЕП, независимо от политическите им убеждения. След това той изтъкна, че избирането му е послание към новите държави членки на ЕС от Източна и Централна Европа и жест към милионите граждани на тези страни, които "не са склонили глава пред една враждебна система". Новият председател на ЕП сподели, че гледа на себе си като на представител на тези хора и подчерта, че властта означава отговорност именно към гражданите. "Сега вече няма "вие" и "ние": всички живеем в обединена Европа", каза той. 

Говорейки за предизвикателствата пред ЕС, като безработица, енергийна сигурност  и климатични промени, Jerzy Buzek подчерта, че "на първо място се нуждаем  от Лисабонския договор, за да може ЕС да бъде добре организиран и  ефективен".

В заключение той благодари от името на всички депутати на досегашния председател Hans-Gert Pöttering за уважението, което е спечелил за Европейския парламент. Jerzy Buzek обяви, че ще представи своята програма на сесията на ЕП през месец септември (14-17 септември).

Реакции на лидерите на политическите  групи в ЕП

Joseph Daul (Франция) от името на ЕНП (Християндемократи) подчерта, че за първи път не съществува разделение между Изтока и Запада, като според него избирането на Jerzy Buzek представлява "силен символ на единството".

От името  на групата на Социалистите и демократите  в ЕП говори Martin Schulz (Германия), който описа избирането на Jerzy Buzek за председател като исторически момент, който идва 20 години след падането на Берлинската стена и 6 години след приемането страните от Централна Европа в ЕС.

Новият лидер  на АЛДЕ Guy Verhofstadt (Белгия) изтъкна, че новият председател има пълната подкрепа на либералите в ЕП, като в същото време може да разчита на силно проевропейско мнозинство в Парламента, което се надява г-н Buzek да използва, особено когато говори с Европейския съвет.

Rebecca Harms (Зелени/ЕСА, Германия) поздрави Jerzy Buzek с неговото избиране и сподели, че се надява с него като председател на Парламента още повече да бъдат засилени връзките между Изтока и Запада.

Timothy Kirkhope (Великобритания), лидер на групата на Европейските консерватори и реформисти, поздрави новия председател на ЕП, като в същото време подчерта необходимостта от реформи в Европа.

Lothar Bisky (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) изрази своята подкрепа за по-нататъшното сближаване между Източна и Западна Европа и изтъкна важната роля на полската култура в ЕС.

От името  на групата „Европа на свободата  и демокрацията” говори Nigel Farage (Великобритания), който поздрави г-н Buzek, но същевременно осъди начина на избиране на новия председател на ЕП като резултат на споразумение между основните политически групи.

Bruno Gollnisch (Независими, Франция) също изрази мнение, че "триумфалното избиране" на Jerzy Buzek е резултат на споразумение между двете най-големи групи в ЕП, като пожела на новоизбрания председател да не бъде роб на тези две групи и да се съобразява и с малцинствата в ЕП.

Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso подчерта изключителния опит на Jerzy Buzek, който ще му бъде от голяма полза на новия пост. Според него избирането на г-н Buzek е победа на обединена Европа. Г-н Barroso подчерта важността на взаимоотношенията между Парламента и Комисията и пожела на новия председател успешна работа в името на европейския проект.




Ключови думи: Европейски парламент, Християндемократи, председател, мнозинство, Източна, Централна, Европа, Jerzy Buzek,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |