В новините
 
22.07.2009 06:31   Новината е видяна 5396 пъти
Бургаските математици покориха Южна Африка

Световна слава и признание спечелиха за България четирима осмокласници от Бургаската математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" - Галина Кирчева, Дончо Пенев, Калоян Зайков и Христо Терзиев. На провелото се от 5 до 10 юли в гр. Дърбан /ЮАР/ международно математическо състезание IWYMIC, те завоюваха 12 медала и 2 купи в индивидуалното и отборното класиране. Състезанието е с ранг на Международна олимпиада за ученици. В него участваха 72 отбора от 19 страни, като от първата тринадесетица в световната математика отсъстваха само Русия (заради пропуснат краен срок) и съставеният от азиатци (основно китайци) САЩ. Най-силните страни се се представили с по четири отбора (изключение прави единствено Супершампионът Китай - с цели 7!). Тимовете, представили България, бяха от Бургас, Варна и София (2 тима). Всички наши отбори постигнаха добри резултати, но най-успешно се изявиха учениците на ПМГ-Бургас със спечелените 10 сребърни, 1 бронзов и 1 специален медал "Мерит". Най-много точки от българчетата заслужи Галя, като само 5 (една лесна задача) не й стигнаха да спечели златен медал - нещо, което освен китайците направиха само един ученик от Сингапур и двама от Тайланд.

Бургаските математици обраха овациите и с танцувалните си умения. Заедно със съучениците си от Математическа гимназия -Варна и Софийска математическа гимназия те представиха България в специалната празнична вечер на държавите с уникално изпълнение на Дайчово хоро. Единствено тяхното и изпълнението на индийските ученици са били включени в официалната част при закриването на състезанието.

Голяма радост за Бургас и България донесе и осмокласникът Тодор Михайлов Марков на провелата се в края на месец юни Балканиада по математика (JBMO) в гр. Сараево /Босна и Херцеговина/. Той спечели сребърен медал в индивидуалното и сребърен в отборното класиране в конкуренцията на 80 ученика от 14 държави.

Неговата изява на Балканиадата е кулминация на представянето му през тази учебна година, в която е спечелил едно шесто, едно четвъртото, едно трето и четири първи места.

 

Ключови думи: математика, олимпиада, бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |