В новините
 
24.07.2009 06:04   Новината е видяна 3438 пъти
Ще помете ли законът 8 000 билборда в BG

Трябва ли да има билбордове по пътищата, или не - паралелно със стартиралата преди месец обществена дискусия, подета от Национална агенция “Пътна инфраструктура”, започна и проверка на съоръженията. Очакванията  са, че ако НАПИ получи достатъчно широка подкрепа, може да се инициират законодателни промени, с които да бъдат премахнати билбордовете по републиканските пътища. Сред основните аргументи са, че такава е европейската практика и това ще доведе до намаляване на броя на катастрофите.
660 са билбордовете на територията на Областно пътно управление. Близо 200 са фирмите собственици. Има билбордове, които са на отстояние по-малко от 3 метра, каквото е нормативното изискване, са показали проверките. Осигурен е обаче изискващият се светъл  габарит на пътя. “Всеки билборд е потенциално опасен, ако кола напусне пътното платно. Чисто естетически също може да се възрази срещу разположението на билбордовете. Вижте входовете на Бургас как са накичени! Всичката тази информация на тях – телефони, факсове, отвлича вниманието и ето ти белята готова”, е позицията на пътния шеф инженер Недьо Плачков, който допълва многозначително: “На запад от Калотина няма рекламни съоръжения край пътя. Трябва да вземаме пример от местата, към които сме се запътили”.
След последните проверки от агенцията са издали предписание около съоръженията да се монтира стоманена предпазна  ограда. Смята се, че при една евентуална катастрофа това ще омекоти удара и ще даде шанс на шофьора и пътниците да оцелеят. Изпратени са уведомителни писма до всички фирми, стопанисващи крайпътни билбордове. Реакциите им били крайни - от готовност да се изпълни мярката до категорично несъгласие. Възраженията са главно в посока, че в ситуация на криза, когато половината от позициите им по пътищата стоят празни, поставянето на обезопасителна ограда е непосилна финансова тежест. По груби изчисления за един билборд са необходими 14 метра мантинела. Тя излиза около 700 лв. За фирми, които стопанисват между 150 и 200 рекламни съоръжения, сумата ще стигне до 200 000 лв. Според някои от играчите на рекламния пазар, ако трябва да има ограда, разходите за нея би следвало да се поемат от НАПИ. В ход влизат и йезуитски аргументи: “Ако билбордовете са опасни, защото са до пътя, същото важи и за всяко дърво”.
Трети рекламни агенции смятат, че ситуацията около билбордовете в момента е аналогична с тази в строителството. Пренасищането ще доведе до съществени промени. Те вече са започнали спадането  на цените за наемане на билбордове с около 30 до 40%.  „Въпреки че печелят от разликата между наема и таксата, която се внася в НАП, доста от съдържателите на подобни съоръжения ще се освободят от тях”, прогнозира управителят на рекламна агенция “Мотив” Красен Вавов. Фирмата има две позиции на републикански пътища в областта. За нуждите на клиентите си са наели още 55 билборда в града и извън него. Не са получавали уведомително писмо от Областно пътно, че на собствените конструкции трябва да поставят ограждения, но  са наясно с кампанията, която тече. 
“Ефектът от тези рекламни съоръжения вече е почти нулев. Безумно е през 500 м да има билбордове. За съдържанието да не говорим. То иска възпитание дълги години. Затова и фирмите изпитват такива затруднения в момента, защото билбордовете станаха неатрактивни като средство за комуникация. Как нормален човек, движейки се с 80-100 км, може да възприеме посланието! И другото, което е, те действително са опасни, най-вероятно затова ги няма в чужбина. Не вярвам да са по-глупави от нас и да не искат да вземат пари. Това са причините, поради които ние най-вероятно ще свалим нашите конструкции, а не защото не можем да си позволим да платим мантинелата. Просто ще откажем да участваме в тази рекламна вакханалия”, коментира Вавов.
Като абсурдни от фирмата определят и изискванията към поставянето на билборд. Вавов показва обемиста папка с около 60 страници технически спецификации. В същото време няма изисквания за гъстотата на поставянето им, както и за това да се контролира състоянието на  металните конструкции.
Срокът, даден в предписанията на Областно пътно управление, за поставяне на оградителните мантинели, е изтекъл на 1 юли. Едва 8 от билбордовете в областта са обезопасени, е показала повторната проверка. “Времето действително беше малко - от обхода на експертите до изпращането на писмата, в които беше даден седемдневен срок. Доста фирми изявиха желание да спазят предписанието, но ни изпратиха официално писма, с които поискаха отсрочка месец и дори два”, каза още инж. Плачков. От Областно пътно са отправили запитване до ръководството на агенцията дали срокът може да бъде удължен, без да се пристъпва към наказателни мерки. В случая това означава демонтиране на билбордове. До подобна стъпка обикновено се стига, когато билбордовете не са монтирани на съгласуваните места или за тях не се  заплащат  дължимите такси. През 2008 год. са били  демонтирани  154 броя, а през тази  - 25.
“Лично моето мнение е, че по републиканските пътища не трябва да има билбордове. Те представляват препятствие за движението. Ако кола напусне пътното платно и улучи  билборд, ще се получи тежка катастрофа”, аргументира се шефът на Областно пътно инж. Плачков. Един от основните му доводи е, че приходите от съоръженията не са толкова високи, че да струват човешки живот. Конкретни данни за сумите не могат да бъдат посочени, тъй като парите се събират от специални поделения “Пътни такси и разрешителни”, откъдето уведомяват пътно управление само ако има проблем с наемател, уточнява той. От фирмите обаче смятат, че тези приходи всъщност не са никак малки. Около 170 лв. на месец е таксата, която се плаща на НАПИ от собственик на съоръжение, независимо дали билбордът се ползва в момента, или не. Това означава, че при 660 позиции по републиканските пътища в областта, в касата на агенцията влизат на месец над 100 000 лв. По информация на НАПИ в цялата страна в момента има около 8 000  рекламни табла по републиканските пътища. Събраните средства от тях за миналата година са близо 4 млн. лв.
Ако се стигне до решение за премахване на билбордовете по републиканските пътища, това няма да стане веднага. След съответните законови промени най-вероятно ще има гратисен период  от няколко години, тъй като е тежко подобна мярка да се въведе изведнъж, предполага шефът на Областно пътно управление инж. Недьо Плачков.
 
снимка
Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка:
Билбордовете отвличат вниманието с апетитни храни и жени

Билбордове може да има навсякъде, стига да са спазени изискванията за слагането им. Проблемът е, че в България са наслагани на най-неподходящите места. От друга страна, не са спазени изискванията за сигурност като отстоящо разстояние от платното за движение по магистралата. В европейските държави разстоянието е пет пъти по-голямо от това при нас, сложени са в места, които не представляват опасност за движението, а и са допълнително обезопасени.
На опасните  места в Европа билбордовете не са сложени, за да показват нечие голо красиво тяло, а надписи като “Внимавай, луда глава, тук са загинали 500 човека. Ти ще бъдеш 501-ия” или “място с концентрация на ПТП”. Там, където има билбордове с търговска цел, задължително е поставен и предупредителен акцент. В Сърбия, Австрия и Германия това са посланията, които носят тези билбордове, а не отвличат вниманието на водача с апетитни храни или жени. Няма млади, нови, стари шофьори - всеки мъж, който види хубаво същество пред него, вниманието му 70% бива привлечено от него и при една скорост от 130 км се намалява времето за реакция. Това е доказано! И не е съобразено нито със Закона за движение по пътищата, нито с визията на обществото за намаляване броя на пътнотранспортните произшествия. Парите са главният фактор, който играе роля. Общините са тези, които определят местата за тези билбордове. При тях влизат парите от рекламата, оттам могат и да се запушат някои дупки по пътищата, но това не е ясно дали се прави.  Доста инициативи имахме в тази посока, но за съжаление нямаше държавна политика на темата “безопасност на пътя”. Надяваме се, че с новоструктурираното правителство и парламент тази тема да бъде една от приоритетните.

Снимка
Константин Луков, директор на общинска дирекция “Управление при кризи, обществен ред и сигурност”:
Трябва да се види колко катастрофи има заради билбордове, а не да се вземат самоцелни мерки
Имаше много тежки пътнотранспортни произшествия с убити по главните и магистрални пътища именно от билбордове в близост до обхвата на пътя. Това вероятно се има предвид, да се слагат такива мантинели, за да препятстват при евентуално отклонение. За собствениците обаче това е голям разход. Трябва да помислим и да видим, където са на наша територия, и скоростите са по-високи. В града проблем няма, защото скоростта е 50 км. Освен тези билбордове, знаете, че има стълбове за улично осветление, за тролеите особено са много здрави, дори повече от тези на билбордовете. Затова сложихме по Е87 и за стълбовете такава мантинела. Ще поискаме от КАТ справка колко произшествия с тежки последици са станали вследствие сблъсък с рекламно-информационни елементи и ако се окаже, че има такива, трябва да се вземат мерки, като променим наредбата в тази посока и задължим, когато се поставят подобни съоръжения, да има и такава предпазна мантинела. Трябва да се направи проучване за необходимостта, защото такива самоцелни мерки, които вкарват в разход тези юридически лица, не са много добро решение.

 

http://factor-bs.com/news-9914.html


Ключови думи: Трябва ли да има билбордове по пътищата, или не - паралелно със стартиралата преди месец обществена дискусия, подета от Национална агенция “Пътна инфраструктура”, започна и проверка на съоръженията. Очакванията са, че ако НАПИ получи достатъчно широка подкрепа, може да се инициират законодателни промени, с които да бъдат премахнати билбордовете по републиканските пътища. Сред основните аргументи са, че такава е европейската практика и това ще доведе до намаляване на броя на катастрофите. 660 са билбордовете на територията на Областно пътно управление. Близо 200 са фирмите собственици. Има билбордове, които са на отстояние по-малко от 3 метра, каквото е нормативното изискване, са показали проверките. Осигурен е обаче изискващият се светъл габарит на пътя. “Всеки билборд е потенциално опасен, ако кола напусне пътното платно. Чисто естетически също може да се възрази срещу разположението на билбордовете. Вижте входовете на Бургас как са накичени! Всичката тази информация на тях – телефони, факсове, отвлича вниманието и ето ти белята готова”, е позицията на пътния шеф инженер Недьо Плачков, който допълва многозначително: “На запад от Калотина няма рекламни съоръжения край пътя. Трябва да вземаме пример от местата, към които сме се запътили”. След последните проверки от агенцията са издали предписание около съоръженията да се монтира стоманена предпазна ограда. Смята се, че при една евентуална катастрофа това ще омекоти удара и ще даде шанс на шофьора и пътниците да оцелеят. Изпратени са уведомителни писма до всички фирми, стопанисващи крайпътни билбордове. Реакциите им били крайни - от готовност да се изпълни мярката до категорично несъгласие. Възраженията са главно в посока, че в ситуация на криза, когато половината от позициите им по пътищата стоят празни, поставянето на обезопасителна ограда е непосилна финансова тежест. По груби изчисления за един билборд са необходими 14 метра мантинела. Тя излиза около 700 лв. За фирми, които стопанисват между 150 и 200 рекламни съоръжения, сумата ще стигне до 200 000 лв. Според някои от играчите на рекламния пазар, ако трябва да има ограда, разходите за нея би следвало да се поемат от НАПИ. В ход влизат и йезуитски аргументи: “Ако билбордовете са опасни, защото са до пътя, същото важи и за всяко дърво”. Трети рекламни агенции смятат, че ситуацията около билбордовете в момента е аналогична с тази в строителството. Пренасищането ще доведе до съществени промени. Те вече са започнали спадането на цените за наемане на билбордове с около 30 до 40%. „Въпреки че печелят от разликата между наема и таксата, която се внася в НАП, доста от съдържателите на подобни съоръжения ще се освободят от тях”, прогнозира управителят на рекламна агенция “Мотив” Красен Вавов. Фирмата има две позиции на републикански пътища в областта. За нуждите на клиентите си са наели още 55 билборда в града и извън него. Не са получавали уведомително писмо от Областно пътно, че на собствените конструкции трябва да поставят ограждения, но са наясно с кампанията, която тече. “Ефектът от тези рекламни съоръжения вече е почти нулев. Безумно е през 500 м да има билбордове. За съдържанието да не говорим. То иска възпитание дълги години. Затова и фирмите изпитват такива затруднения в момента, защото билбордовете станаха неатрактивни като средство за комуникация. Как нормален човек, движейки се с 80-100 км, може да възприеме посланието! И другото, което е, те действително са опасни, най-вероятно затова ги няма в чужбина. Не вярвам да са по-глупави от нас и да не искат да вземат пари. Това са причините, поради които ние най-вероятно ще свалим нашите конструкции, а не защото не можем да си позволим да платим мантинелата. Просто ще откажем да участваме в тази рекламна вакханалия”, коментира Вавов. Като абсурдни от фирмата определят и изискванията към поставянето на билборд. Вавов показва обемиста папка с около 60 страници технически спецификации. В същото време няма изисквания за гъстотата на поставянето им, както и за това да се контролира състоянието на металните конструкции. Срокът, даден в предписанията на Областно пътно управление, за поставяне на оградителните мантинели, е изтекъл на 1 юли. Едва 8 от билбордовете в областта са обезопасени, е показала повторната проверка. “Времето действително беше малко - от обхода на експертите до изпращането на писмата, в които беше даден седемдневен срок. Доста фирми изявиха желание да спазят предписанието, но ни изпратиха официално писма, с които поискаха отсрочка месец и дори два”, каза още инж. Плачков. От Областно пътно са отправили запитване до ръководството на агенцията дали срокът може да бъде удължен, без да се пристъпва към наказателни мерки. В случая това означава демонтиране на билбордове. До подобна стъпка обикновено се стига, когато билбордовете не са монтирани на съгласуваните места или за тях не се заплащат дължимите такси. През 2008 год. са били демонтирани 154 броя, а през тази - 25. “Лично моето мнение е, че по републиканските пътища не трябва да има билбордове. Те представляват препятствие за движението. Ако кола напусне пътното платно и улучи билборд, ще се получи тежка катастрофа”, аргументира се шефът на Областно пътно инж. Плачков. Един от основните му доводи е, че приходите от съоръженията не са толкова високи, че да струват човешки живот. Конкретни данни за сумите не могат да бъдат посочени, тъй като парите се събират от специални поделения “Пътни такси и разрешителни”, откъдето уведомяват пътно управление само ако има проблем с наемател, уточнява той. От фирмите обаче смятат, че тези приходи всъщност не са никак малки. Около 170 лв. на месец е таксата, която се плаща на НАПИ от собственик на съоръжение, независимо дали билбордът се ползва в момента, или не. Това означава, че при 660 позиции по републиканските пътища в областта, в касата на агенцията влизат на месец над 100 000 лв. По информация на НАПИ в цялата страна в момента има около 8 000 рекламни табла по републиканските пътища. Събраните средства от тях за миналата година са близо 4 млн. лв. Ако се стигне до решение за премахване на билбордовете по републиканските пътища, това няма да стане веднага. След съответните законови промени най-вероятно ще има гратисен период от няколко години, тъй като е тежко подобна мярка да се въведе изведнъж, предполага шефът на Областно пътно управление инж. Недьо Плачков. снимка Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка: Билбордовете отвличат вниманието с апетитни храни и жени Билбордове може да има навсякъде, стига да са спазени изискванията за слагането им. Проблемът е, че в България са наслагани на най-неподходящите места. От друга страна, не са спазени изискванията за сигурност като отстоящо разстояние от платното за движение по магистралата. В европейските държави разстоянието е пет пъти по-голямо от това при нас, сложени са в места, които не представляват опасност за движението, а и са допълнително обезопасени. На опасните места в Европа билбордовете не са сложени, за да показват нечие голо красиво тяло, а надписи като “Внимавай, луда глава, тук са загинали 500 човека. Ти ще бъдеш 501-ия” или “място с концентрация на ПТП”. Там, където има билбордове с търговска цел, задължително е поставен и предупредителен акцент. В Сърбия, Австрия и Германия това са посланията, които носят тези билбордове, а не отвличат вниманието на водача с апетитни храни или жени. Няма млади, нови, стари шофьори - всеки мъж, който види хубаво същество пред него, вниманието му 70% бива привлечено от него и при една скорост от 130 км се намалява времето за реакция. Това е доказано! И не е съобразено нито със Закона за движение по пътищата, нито с визията на обществото за намаляване броя на пътнотранспортните произшествия. Парите са главният фактор, който играе роля. Общините са тези, които определят местата за тези билбордове. При тях влизат парите от рекламата, оттам могат и да се запушат някои дупки по пътищата, но това не е ясно дали се прави. Доста инициативи имахме в тази посока, но за съжаление нямаше държавна политика на темата “безопасност на пътя”. Надяваме се, че с новоструктурираното правителство и парламент тази тема да бъде една от приоритетните. Снимка Константин Луков, директор на общинска дирекция “Управление при кризи, обществен ред и сигурност”: Трябва да се види колко катастрофи има заради билбордове, а не да се вземат самоцелни мерки Имаше много тежки пътнотранспортни произшествия с убити по главните и магистрални пътища именно от билбордове в близост до обхвата на пътя. Това вероятно се има предвид, да се слагат такива мантинели, за да препятстват при евентуално отклонение. За собствениците обаче това е голям разход. Трябва да помислим и да видим, където са на наша територия, и скоростите са по-високи. В града проблем няма, защото скоростта е 50 км. Освен тези билбордове, знаете, че има стълбове за улично осветление, за тролеите особено са много здрави, дори повече от тези на билбордовете. Затова сложихме по Е87 и за стълбовете такава мантинела. Ще поискаме от КАТ справка колко произшествия с тежки последици са станали вследствие сблъсък с рекламно-информационни елементи и ако се окаже, че има такива, трябва да се вземат мерки, като променим наредбата в тази посока и задължим, когато се поставят подобни съоръжения, да има и такава предпазна мантинела. Трябва да се направи проучване за необходимостта, защото такива самоцелни мерки, които вкарват в разход тези юридически лица, не са много добро решение.,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |