В новините
 
27.07.2009 06:16   Новината е видяна 2809 пъти
Равда празнува в Деня на Св. Параскева

Равда отбелязва своя празник в Деня на Света Параскева – 26 юли по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата.
Тази година след цялостна реконструкция и пристройка, на 26 юли ще бъде открита целодневна детска градина „Мечо Пух”. Това е четвъртото напълно обновено детска заведение, което се открива в общината през последните няколко месеца. Другата придобивка за село Равда, ще бъде нова обществена тоалетна. Празникът ще започне с отслужването на божествена литургия в храм „св. Параскева”. Жителите и гостите на селото ще могат да се насладят на голям празничен концерт с участието на Иван Дяков; Стефан Лалчев; Студио за модерен балет „Звезди”; Танцов състав от гр.Куфаля-Гърция. Събитието ще бъде ознаменувано с тържествена заря.

История на с. Равда
Първите писмени сведения за Равда, като датирана селищна единица, датират от началото на XVI в., но находките открити в околностите на Равда, говорят за развит поселищен живот още в древността. Освен стари погребения от V век пр. Хр., около Равда са намерени монети и битова керамика , а каменната котва открита пред равденския нос говори и за развитото корабоплаване.
От 1924г., селцето е обитавано от българи и гърци. След спогодбата Маллоф-Кафандарис, част от жителите на Равда се изселват в Гърция. На тяхно място тук са настанени българи от Солунската низина, които продължават да се занимават с традиционните си селскостопански дейности.
Съществуват няколко легенди за името на селото. Една от тях разказва, че някога на брега на морето имало малко селце, в което живеела бедна, но много красива девойка на име Равдалина. Бог Нептун се влюбил в нея и поискал да я отведе със себе си в дълбините на морето, но девойката отказала да го последва. Разгневеният Бог решил да я накаже, като разруши селцето й с огромни вълни и отведе девойката на сила. Веднага стихия се врязала в брега и образувала многобройни заливчета. Селцето, като по чудо оцеляло, а девойката останала невредима. Нарекли го Равда – на името на гордата красавица.
През 60- те години на миналия век, с построяването на детските почивни бази, Равда бележи нов етап в своето развитие. Притока на много деца и студенти от цялата страна и чужбина, както и близостта на селото до световно известните курорти – Слънчев бряг и Несебър – превърнаха Равда в известна и предпочитана туристическа дестинация за хиляди наши и чуждестранни туристи.

http://bourgasmedia.com/news.php?cat_id=7&id=450


Ключови думи: Равда отбелязва своя празник в Деня на Света Параскева – 26 юли по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Тази година след цялостна реконструкция и пристройка, на 26 юли ще бъде открита целодневна детска градина „Мечо Пух”. Това е четвъртото напълно обновено детска заведение, което се открива в общината през последните няколко месеца. Другата придобивка за село Равда, ще бъде нова обществена тоалетна. Празникът ще започне с отслужването на божествена литургия в храм „св. Параскева”. Жителите и гостите на селото ще могат да се насладят на голям празничен концерт с участието на Иван Дяков; Стефан Лалчев; Студио за модерен балет „Звезди”; Танцов състав от гр.Куфаля-Гърция. Събитието ще бъде ознаменувано с тържествена заря. История на с. Равда Първите писмени сведения за Равда, като датирана селищна единица, датират от началото на XVI в., но находките открити в околностите на Равда, говорят за развит поселищен живот още в древността. Освен стари погребения от V век пр. Хр., около Равда са намерени монети и битова керамика, а каменната котва открита пред равденския нос говори и за развитото корабоплаване. От 1924г., селцето е обитавано от българи и гърци. След спогодбата Маллоф-Кафандарис, част от жителите на Равда се изселват в Гърция. На тяхно място тук са настанени българи от Солунската низина, които продължават да се занимават с традиционните си селскостопански дейности. Съществуват няколко легенди за името на селото. Една от тях разказва, че някога на брега на морето имало малко селце, в което живеела бедна, но много красива девойка на име Равдалина. Бог Нептун се влюбил в нея и поискал да я отведе със себе си в дълбините на морето, но девойката отказала да го последва. Разгневеният Бог решил да я накаже, като разруши селцето й с огромни вълни и отведе девойката на сила. Веднага стихия се врязала в брега и образувала многобройни заливчета. Селцето, като по чудо оцеляло, а девойката останала невредима. Нарекли го Равда – на името на гордата красавица. През 60- те години на миналия век, с построяването на детските почивни бази, Равда бележи нов етап в своето развитие. Притока на много деца и студенти от цялата страна и чужбина, както и близостта на селото до световно известните курорти – Слънчев бряг и Несебър – превърнаха Равда в известна и предпочитана туристическа дестинация за хиляди наши и чуждестранни туристи.,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |