В новините
 
05.08.2009 08:36   Новината е видяна 9429 пъти
2.5 милиона лева отделени за лъскане на училища
Сравнително спокойно и „на чисто“ ще посрещнат първия школски звънец бургаските училища и детски градини, в които текат ремонти - строителните фирми трябва да предадат готовите обекти до 4 септември.
Около 2 милиона и половина лева отпуска община Бургас за поправка на остарялата база. Това е само част от реалната сума, необходима за ремонтите, останалата се допълва от бюджетите на съответните училища, съобщи зам.-кметът Йорданка Ананиева.
„Преминахме на принципа на смесеното финансиране, тъй като финансовото задължение показва ангажираността на всяко училище. Смятаме, че така сме двойно по-полезни“, коментира Ананиева.
Една от по-мащабните акции е на стойност 280 хиляди лева от страна на общината и е свързана с основен ремонт на санитарни възли в 9 училища и 6 детски градини, сред които СОУ "Димчо Дебелянов", СОУ "Йордан Йовков", ОДЗ 7 "Райна Княгиня", ОУ "Бр. Миладинови", ОУ "П.К. Яворов", ОУ "Васил Левски", кв. "Горно Езерово", ЦДГ 5 "Златна рибка", ОДЗ 10 "Славейче", Търговската гимназия и др.
Около 300 хиляди лева е сумата, насочена за подмяна на старата и  амортизирана дограма. През новата учебна година 10 училища  в общината ще посрещнат възпитаниците си с обновени врати и прозорци.  Това са ОУ "Христо Ботев" в кв. Долно Езерово, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", ОУ "Любен Каравелов", СОУ "Константин Петканов", ОУ "Христо Ботев" - кв. Ветрен, ОУ "Иван Вазов" - кв. Банево, ОУ "Христо Ботев" - кв. Сарафово и др. Сред тях е и бургаското ОУ "Климент Охридски", което е едно от трите училища в областния център с течащ в момента ремонт на фасадата. Другите две са „Любен Каравелов“ и „Княз Борис I“, където правят и нова ограда в източната част.
„Близо 200 хиляди ще отидат за външната мазилка на тия сгради. Не можехме да ги оставим повече така, бяха страшно зле, олюшени, изронени, на места дори с липсващи големи парчета мазилка“, поясни Йорданка Ананиева.
До края на лятото следва да приключат строителните дейности по оградата на ОУ „П. Р. Славейков“ и дворното пространство на детска градина „Радост“. Парите за тях общината е пренасочила от дарение на „ЛУКОЙЛ“. С 30 хиляди лева от страна на общината ще бъдат поправени таваните в някои стаи на Начално базово училище.
Предстои финализиране на големи поръчки за хидроизолации и ремонт на отоплителни инсталации в някои учебни заведения, както и изграждане на модерна спортна площадка в двора на сградата, където се помещават математическата и френската гимназия. До избора на този обект се е стигнало след съвещание с преподавателите по физическо, които решили, че от подобно съоръжение нужда имат най-много училищата с активна спортна дейност.
„Започваме с тях, защото отборите им по волейбол и баскетбол са едни от първенците в общинските мероприятия. Парите са малко и затова решихме да има някакъв принцип в разпределянето. Следващото училище е механотехникумът“, уточни Ананиева.  

Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА
в-к фактор





Ключови думи: училища, детски градини, ремонт, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |