В новините
 
05.08.2009 19:18   Новината е видяна 4926 пъти
За успешното кърмене на повече български бебета

Майки с опит приеха да напътстват бременните жени и да ги подготвят за предизвикателствата на кърменето. Срещата се състоя днес (5 август 2009 г.) в столичния ресторант Академията. Най-малкото кърмаче, чиято майка се възползва от възможността за споделяне на опит,  бе едва на 15 дни. Младата жена вече се е сблъскала с проблеми и трудности и дойде да се посъветва с по-опитните кърмачки.
Акушерките  Роза Юрукова и Виолета Тоткова от ІІ МБАЛ – София дадоха на майките ценни съвети за успешно кърмене. Болницата е включена в програмата на УНИЦЕФ „Болници – приятели на бебето” и като част от екипа на родилното отделение и двете акушерки са преминали обучение за стимулиране на кърменето още от първите часове след раждането.
Кърмилите майки споделиха с присъстващите редица проблеми. Подготовката за кърмене трябва да започне месец и половина–два преди раждането след разрешение и информация от проследяващия бременността лекар. От 20 майки едва 2 са получили съвет от акушер-гинеколога си за подготовката за кърмене.
Не липсват проблеми за майките и в родилния дом. Заради правилата и режима на бебета в някои болници родилките са изолирани от детето си в най-важните часове след раждането, и дори дни след това. Често липсват съвети и подкрепа от персонала на родилните домове. В тази връзка акушерка Виолета Тоткова сподели правилата за работа в  „Болница – приятел на бебето”. Само два часа след раждане по естествените пътища детето трябва да се постави на гърда, а при раждане със секцио се чака 6 часа. В  тези болници майката може да кърми 12 пъти в денонощието.
Помощ и информация при проблемно кърмене майките откриват изключително трудно. Малко са центровете, където могат да ги консултират, и често се прибягва до „консултации” във форумите. Търсете помощ и съвет от лекар още при първите опасения за проблем, посъветваха акушерките и майките с опит. Някои от тях  успешно са кърмили децата си до 2-годишна възраст, а други са прекратили кърменето месеци след раждането въпреки желанието си.
Как “9 месеца” подкрепя кърменето чрез С „9 месеца” на училище
С “9 месеца” на училище e инициатива на списание “9 месеца”, стартирала в столицата през 2003 г. От октомври 2006 г.  С “9 месеца” на училище се пренесе и в още 6 града на страната – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен.
От началото на 2009 г. 700 бременни жени са слушали лекции на тема „Кърмене” в училището на списание „9 месеца”. Не малка част от тях вече са споделили, че успешно кърмят бебето си. Към момента екипът ни поддържа връзка с 3400 майки, посещавали С “9 месеца” на училище.
Събитието е част от честването на Световната седмица на кърменето у нас, която се провежда от 1 до 7 август 2009 г.




Ключови думи: жени, съвети, кърмене, кърменето, майки, раждането, съвет, болници, раждане,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |