В новините
 
06.08.2009 08:23   Новината е видяна 4758 пъти
Законът за управление на етажната собственост заработи най-напред в Бургас

„Прилагането на Закона за управление на етажната собственост в Бургас започва днес”, заявиха по време на пресконференция кметът Димитър Николов и общинският омбудсман Таньо Атанасов.
Отпечатана е книжка с тираж 2000 бр., която ще бъде раздадена на всички домоуправители на многофамилни жилища. В нея са описани общите положения и разпоредбите на новия закон. Гражданите, желаещи да се запознаят със съдържанието на книжката, могат да я получат в офиса на омбудсмана или в териториалните дирекции на Община Бургас.
Бургазлии живеят преобладаващо в многофамилни жилища – блокове и кооперации. В града и общината те са близо 1300. Огромна част от текущата дейност на общинска администрация представлява обслужването на жалби заради битови проблеми и неуредици, свързани със съвместното съжителство. Кметът Николов заяви, че прилагането на Закона за управление на етажната собственост ще даде регламент и картбланш на Община Бургас да започне реални действия за подобряване състоянието на жилищния фонд в града.
Повечето многофамилни жилищни сгради в Бургас са стари и амортизирани, някои са потенциално опасни. Въпреки това много хора отказват да помагат за възстановяването им, а то може да се случи само с общи усилия. Отделно много собственици предприемат действия, с които вредят на съседите си. В такива случаи този, който руши и замърсява, трябва да носи отговорност, а не тя да е обща, категорични бяха кметът и омбудсманът.
Таньо Атанасов даде конкретни примери в това отношение. Той разказа за случай в бл. 76 на к-с „Славейков”, при който гражданка се е включила самоволно в общ водопровод с допълнителна връзка и е наводнила живеещите под нея. Даден беше и пример с кооперация на ул. „Шейново” 54, където протекъл покривът на последния етаж. Пострадалият собственик направил ремонт, който незасегнатите му съседи от долните етажи отказали да подкрепят финансово.
Законът ще даде възможност на Община Бургас да се намесва при нужда от неотложни ремонти, но след това вложените средства ще бъдат събирани от собствениците, заяви кметът Димитър Николов.
Той обяви намерението си да предложи на местния парламент да приеме решение за увеличаване на такса смет за онези недобросъвестни жители на многофамилни жилищни сгради, които изхвърлят отпадъците си на нерегламентирани места – например през прозореца, в градинката пред или зад блока.






Ключови думи: Закон, управление, етажна собственост, Бургас, Димитър Николов, многофамилни, жилищни,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |