В новините
 
04.09.2009 06:47   Новината е видяна 4229 пъти
Обсъдиха въпроса със здравословното хранене на учениците в Бургас

„Община Бургас е пионер във въвеждането  на правила за здравословно хранене  в училищата”, заяви зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева, днес /3 септември/ на среща с представители на РИОКОЗ и наемателите на училищни столове. Повод за обсъждането бе влизащата в сила от 15 септември нова Наредба за здравословно хранене на учениците.
Зам.-кметът с ресор образование Йорданка Ананиева сподели, че още преди година в Община Бургас работи технолог, изготвящ седмично меню за училищните столове, което редовно е било публикувано в сайта на общината – http://www.burgas.bg/. Тя разказа още, че експертите в отдел „Образование” са разработили програма за здравословно, балансирано и рационално хранене на учениците, която ще бъде съобразена с влизащата в сила нова наредба.
По  време на срещата бяха дискутирани  конкретните изисквания към предлаганите храни и напитки в ученическите столове, бюфетите и автоматите за закуски и напитки на територията на училищата.
Според  наредбата здравословното хранене  на учениците трябва да включва ежедневна  консумация на плодове и зеленчуци, достатъчен прием на мляко и млечни продукти, увеличаване употребата на пълнозърнести храни, както и ограничаване приема на мазнини, захар и сол.
В списъка с полезни храни и  напитки са още сандвичи, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова основа, зърнени храни, натурални сокове, нектари, млечни напитки, чай и шоколад.
Сред  забранените да се предлагат храни  са пържените картофени и зърнени изделия, пържените ядки, сиропираните сладкиши, сметановите торти, пасти и др.
Контролът по изпълнение на изискванията в наредбата  ще бъде извършван от технолога в  Община Бургас и експертите от РИОКОЗ – Бургас. 

 





Ключови думи: здравословно хранене, ученици, Бургас, здравословно, образование, РИОКОЗ, Община, столове, наредба, млечни храни,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |