В новините
 
08.09.2009 09:29   Новината е видяна 4560 пъти
Напусна ни завинаги големия наш писател Никола Странджански
На 7 септември 2009 година след тежко боледуване на 77-годишна възраст почина писателят  Никола Странджански. Погребението е  днес в София.

     Никола  Странджански е един от доайените  на литературен Бургас -  поет, писател, журналист, преводач-полиглот, издател, секретар на Съюза на свободните писатели в България и председател на филиала на същия Съюз в Бургас.

     Превел  е от български на есперанто книгите  на д-р Жельо Желев "Фашизмът" и "Релационна теория на личността", а също и книгите (от есперанто на български) на д-р А. Баур "Феноменът Швейцария" и на проф. д-р И. Лапена "Реторика" - настолна книга за депутати и адвокати. Автор е на тетралогията "Сага за малкия българин и за голямото българско безвремие", две пиеси, осем стихосбирки и девет преводни книги.

     За  активната си писателска и издателска дейност е удостоен със званието „Почетен гражданин” на Бургас. Носител е на наградата на Съюза на ссвободните писатели в България "Народни Будители", на наградата "Пенчо Славейков", орден "13 века България", на Почетна грамота на Министерството на културата в чест на 24 май. Награждаван е още със златни медали и лауреатски звания за превод на стихове от френски, немски, руски, гръцки и есперанто.

     Община  Бургас изказва съболезнования на близките на Никола Странджански за тежката загуба на този достоен наш съгражданин! 

     Поклон  пред светлата му памет! 




Ключови думи: Никола Странджански, Бургас, писател, България,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |