В новините
 
15.09.2009 04:37   Новината е видяна 9033 пъти
Отново със СДРУЖЕНИЕ ЧИСТО МОРЕ за петролопровода
На вниманието на : г-н Росен Плевнелиев, Министър на МРРБ.
До: Архитектурната колегия,КАБ и САБ.

Уважаеми колеги!
С удивление прочетох в бр.32 от 13-20 август на стр.5 за заявлението на Министър Плевнелиев,че: ”изпълнението на петролопровода Бургас – Александруполис ще бъде възложено на Български енергиен холдинг с решение на МС.”Само преди месец имаше изказване,че това е несъстоятелен проект и той ще бъде вероятно преразгледан и отхвърлен.От името на “СДРУЖЕНИЕ  ЧИСТО  МОРЕ”,провело единственият успешен референдум на 16 май 2009г. против изграждането на петролопровода в частта му за територията на община Поморие с активност 60,1% и против 99% считам,че е задължително архитектурната колегия и гражданското общество да се запознаят по-обстойно с нашите протести и категорично възражение срещу така  представяният като “Обществено  обсъждане” избор на трасе и налаган вариант с “монобуйове” на петролопровода.
Петролопровода ще транспортира  нефт от Русия и Каспийският  регион.Ще се пренася с танкери от Новоросийск до Бургас и чрез петролопровода ще достига до гръцкото пристанище Александруполис,а оттам до потребителите в Западна Европа и САЩ.Проекта се лансира като алтернатива заобикаляща пренатоварените проливи Босфора и Дарданелите.  Той е изцяло с транзитни функции за България.Печеливши са всички други,освен нас.За нас са трохите.
За разтоварване на нефта в  Бургаският залив не се предвижда  пристанище,както е в Западна  Европа.Там има 254 нефтени пристанища  и само 6 монобуя, 2 от които са от времето на ген.Франко,а в Румъния е един малък и далеч от курортите им.Примера,че в Дубай има монобуй,е поредната лъжа.Има,но на 120км. от курортите им!Пробутва ни се неколкократно по-евтината технология “монобуй”.Какво е това? Разтоварването става в открито море,между Поморие и Созопол,като танкерът се приближава до буя/70-80т. технологично съоръжена закотвена шамандура/и чрез 300м. дълги шлангове предава петрол към него с дебит 10 000 тона/час.От там с подводни шлангове по дъното и с помпени станции на брега се препомпва петрола.Предвижда се всеки ден да идват по 2-3 танкера от по 100-150 000 тона.
При разлив на петрол около монобуя породен от технологична,човешка или техническа причина или грешка мазните петна ще стигнат до нашите прекрасни плажове максимум до два дни.Непочистен,в течно състояние,а изхвърлен на брега  1 тон нефт се превръща в 10 тона замърсено вещество,свързвайки се с пясък,водорасли,миди,почва и др. Изчистването на 1 барел петрол струва около 10 000 долара във водата и над 250 000 долара на сушата!В света няма нито едно подобно съоръжение в затворен залив с бавна циркулация на водата,насред туристическа агломерация с около милион обитатели!

1.Ясно ни е,че този проект  е оправдан единствено от геополитически съображения.Икономическата полза за България е направо мизерна.Според фирмата изпълнител тя ще е 30-35млн.
долара  годишно,като това включва транзитните и пристанищни такси,но моля забележете – след възвръщането на всички капиталовложения в размер на 1,5млд. евро!А това ще стане евентуално след около поне 20 години.А дотогава?
2.Като трудова заетост,фирмата  говори за около 1000 души персонал.Но  срамежливо обяснява,че това ще  е само по време на строежа,който  ще продължи максимум година,а  след това ще останат не повече от 200-300 души за поддръжка и охрана.Танкерите ще се строят от гръцки фирми,както и тяхната рафинерия.На корабите ще работи предимно небългарски екипаж.

3.До момента няма изготвен ОВОС за проекта.Имаме силни съмнения и индикации,че фирмата си “купува” послушни български учени,за да одобрят варианта “монобуй”.При евентуален разлив,който ще е катастрофален за туризма поне по цялото Южно крайбрежие,единствените печеливши ще са нашите конкуренти в бранша– Гърция и Турция.Технологичен разлив,причинен от човешка или техническа грешка ще е 200-300 тона суров петрол.Това прави на брега 2000-3000 тона много трудно,и то по нещадящ екосистемите химичен начин,мръсен труднопочистваем и скъпо струващ боклук.Разделете го на около 200км. брегова ивица на Южното крайбрежие и ще получите по 15 тона на километър бряг,по 15кг на всеки метър плаж или скали!Кой ще плаща този кошмар?А ако отиде до Варненската курортна агломерация?

4.Фирмата априори отхвърля варианта  пристанище,като нарочно предлага 150-300 000 тонни танкери,които газят 15-22м.А максималната дълбочина на Бургаският залив е 25м! Сегашното нефтено пристанище на Лукойл е с по-малка ог 20м. дълбочина,което изисква удълбочаване.То и като трафик не може да обслужва по минимум 2-3 танкера дневно.

5.Абсолютно не се говори за  финансовото обезпечаване на  застраховки при щети от разлив.Пострадалите  от екологична катастрофа ще  са поне 500 000 данъкоплатци,за период от поне 15-20 години с унищожени плажове,флора,фауна,защитени природни обекти,туризъм,риболов,ветроходство,морски спортове и какво ли още не.Кой ще плаща тези милиарди???Нито дума...

6. Ясно ни е,че при вариант “пристанище” ще трябва:
-  да  се плащат допълнителни такси  на “Лукойл”.
-  да  се направят вероятно 2 нови корабни  места на по-големи дълбочини.
-  да  се направи удълбочаване на  пристанището и подхода към  него и фарватера.
-  да  се създаде безупречна система  за предотвратяване и събиране на евентуален петролен разлив.За последните 40г. експлоатация на нефтеното  пристанището няма допуснат нито един по-сериозен разлив извън неговата акватория.И в момента наши капитани-пилоти през няколко дена вкарват и изкарват по един 70-80 000 тонен танкер.
-  По-безопасно,а  може би и по-евтино ще е  да се построят именно такива,не  повече от 100 000 тонни танкери.

Е, за всичко това ще трябва  да се инвестират от фирмата  още стотици милиони евро,но  кое е по-важното?Нейната печалба и печалбата най-вече на петролните олигарси или поминъка на поне  милион граждани от южното крайбрежие  и тиловите селища,осигуряващи курорт на няколко милиона туристи от ЕС и цял свят.Приходите в държавната хазна само от Бургаският регион от туризъм е към 3млд.лв. от легален доход и още толкова от “сив” доход?
-   Изгребваната от дълбачките земна  дънна маса за удълбочаване  може вместо да се хвърля  на 15км в морето,да се използва за направа на изкуствени курортни острови за което има   направени отдавна проучвания от БАН.

6.Обръщаме се към крехкото  все още Гражданско Общество  в България да си даде ясна  сметка,че при системата “монобуй”  е поставено на карта бъдещето  на туризма в цялата Бургаска  агломерация,за което вече декларираха  кметовете на Бургас,Поморие,Созопол и Несебър.Против този петролопровод на трите референдума в Бургас,Поморие и Созопол гласуваха над
72 000 души,от които 97% против!

Планираме в най-скоро време,ако  не срещнем адекватно разбиране  на този тежък проблем от новото държавно ръководство,да отнесем проблема до Европейската комисия и всички съпричастни на каузата ни европейски институции.Та нали съдбата на нашето прекрасно крайбрежие е европейска туристическа дестинация,на нас и на бъдещите поколения европейски данъкоплатци!

арх.Камен Шипков
Яхтен шкипер ІІ степен.
Член на ИБ на “СДРУЖЕНИЕ  ЧИСТО  МОРЕ”




Ключови думи: Министър, петролопровод, Бургас, СДРУЖЕНИЕ, Поморие, нефт, пристанище, Бургаски залив, шлангове, петрол, разлив, техническа грешка,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |