В новините
 
18.09.2009 06:18   Новината е видяна 11556 пъти
Солта в хляба на Хлебозавод Бургас отговаря на Европейските изисквания за здравословен продукт

Известно е, че хлябът и тестените изделия са в основата на хранителната пирамида и препоръчителният им прием е до 6 пъти дневно. Те присъстват в задължителното меню за здравословно хранене на учениците. Чрез тях се осигурява необходимия енергиен прием, а също и незаменими аминокиселини, белтъци, фибри, минерали и витамини. Но освен това те са и източник на сол.
Много потребители считат, че консумираното от тях дневно количество готварска сол е това, което влагат в яденето у дома и често си досоляват със солницата, а това съвсем не е така. Доказано е, че 70 – 80 % от ежедневно консумираната сол се съдържат в закупените, промишлено обработени хранителни стоки.  При тях  солта  се ползва не само като съществен овкусител, но и като средство, повишаващо търговската трайност, заедно с други консерванти.
       За производството на някои видове  хляб е необходимо  по-голямото количество сол, с цел поддържане на по-добра форма, постигане на по-бял цвят и хомогенна текстура на хляба.
      Потребителите приемат охотно тази технология, защото визията на продукта е по-добра, но количеството сол, вложено при производството е значително завишено. Според FSA UK /Агенция за стандартa на храните/ хората не са склонни да купуват хляб с несъвършена форма, което прави намалянето на солта още по-трудно решение за производителите.
 Още от детството, когато се оформят трайно хранителните навици, индивидът бива “приучван” към завишено съдържание на сол в храната. Доказателство, че това е порочен навик е факта, че малкото дете не отказва, а с охота приема по-безсолната храна и едва по-късно почва да соли като възрастните.
 За повишаване възприемчивостта на потребителите към по-безсолните хранителни стоки през юли 2008г. FSA UK  прие четиригодишна програма за намаление на влаганата в храните сол при производството им. В плана е заложено до 2012 год. количеството сол в хляба и хлебните изделя да бъде редуцирано до 1%.
 За борбата с този проблем в Брюксел се състоя работна среща на експерти от страните на ЕС за  редукция на влаганата сол при производството на хранителни стоки. На тази среща беше поставен акцент върху 4 групи храни, а именно: 1. Хляб и хлебни изделия, 2. Месни продукти, 3. Готови храни, 4. Сирена.

Друга европейска агенция CASH /Обединение  за действие на солта  и  здравето-UK/,  също бореща се за по-ниски количества сол при производството  на храните, си поставя за основна цел да предпазва децата и възрастните хора, тъй като те са най-уязвими,  и тяхното здраве е по-застрашено от приема на високи дози сол.
 Технологията на двуфазно замесване, използвана в Хлебозавода Бургас позволява постигане на добър обем на хляба без влагане на набухватели и консерванти, с по-малко количество мая и сол.  Влагането на солта, става под формата на солен разтвор и в готовия хляб съдържанието й е около 1 %. Това е два пъти по-малко от допустимото количество, в действащите Български държавни стандарти, което е 2%. Минималното количество сол, липсата на консерванти и набухватели и естествената ферментация на тестото, правят хляба подходящ за здравословно хранене на децата, без да им създава вредни навици и привички. Освен това хлябът, произведен по тази технология, се отличава с неповторим вкус и аромат, ниска ронливост и добра плътност, която предизвиква бързо чувство на засищане при консумация на по-малки количества.
От 1968г. “Хляб и хлебни изделия” ЕООД – Бургас  произвежда хляб чрез  двуфазно замесване на тестото. Според Европейския съюз само хляб, произведен по този начин, може да се нарече натурален продукт. Технологията позволява производство на различни видове хляб, със влагане само на естествени суровини – брашно, питейна вода, хлебна мая, йодирана сол, под формата на солен разтвор. Така се произвеждат  четирите основни  вида хляб - „Карина”, „Добруджа”, „Типов” и „Ръжено-пшеничен”.
Малката концентрация на сол в хлябовете „Добруджа”  и „Типов”, в които се влагат брашна с повишено пепелно съдържание, ги прави най-подходящи за здравословно хранене на децата и възрастните хора.
В Хлебозавода е осигурен  непрекъснат лабораторен контрол на качеството и безопасността на продуктите в производствения цикъл. През месец юни тази година Хлебозавода Бургас получи сертификация на системата за безопасност на храните (НАССР) от световно известната Lloyds Register Quality Assurance. 
И не на последно място количеството сол, влагано в тези видове хляб на Хлебозавода Бургас отговаря напълно на Европейските изисквания за здравословен продукт. Това е важно, защото прекомерната употреба на сол води до влошаване на зрението, хипертония, наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и диабет.





Ключови думи: здравословно хранене, хранителни стоки, хляб, Хлебозавод, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |