В новините
 
01.10.2009 22:34   Новината е видяна 4607 пъти
Бургас бе домакин на национална среща на обществените посредници

Обществени  посредници от цялата страна се събраха  на работна среща в Община Бургас. Темата, по която дискутираха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров и омбудсманите на Бургас, Средец, Поморие, Стара Загора, Казанлък Пловдив, Нова Загора, Кърджали, Каварна, Силистра и Шумен бе „Взаимодействие между общинската администрация и обществените посредници при решаване проблемите на гражданите. Споделяне на добри практики”.

     В срещата взеха участие още и зам.-председателят на Общински съвет – Бургас Костантин Луков, зам.-кметът по евроинтеграция и екология Атанаска Николова и членове на младежкия парламент в Бургас.

     Според  кметът Димитър Николов обществените посредници имат потенциала да се превърнат в двигателна сила за развитието на общините. Той добави, че градивната им критика спестява много време на градоначалниците, помага им да опознаят в дълбочина разглежданите проблеми и да предприемат конкретни мерки за разрешаването им. Димитър Николов спомена, че едно бъдещо увеличение на техните правомощия би довело до по-успешно местно самоуправление.

     „Бургаският обществен защитник Таньо Атанасов е човек с богат житейски опит и широки компетенции. Уважавам неговата критика и разчитам много на подкрепата му за реализацията на важните за града проекти”, допълни още той.

     Кметът Николов и бургаският обществен посредник Таньо Атанасов споделиха съвместния си опит със своите гости. Те разказаха за няколко инициативи, по които работят и резултатите от тях.

     Шумът след 22.00 часа предизвикан от заведенията, намиращи се в жилищни сгради, бе един от основните въпросите по време на дискусията. Според кмета Димитър Николов и омбудсмана Таньо Атанасов трябва да бъде закупена необходимата апаратура и да се измени съществуващата законова уредба, за да може общините да имат правомощия за измерване, контрол на шума и налагане на санкции.

     По  същият начин стои въпроса и за измерване излъчванията на антените на мобилните оператори. Кметът Николов разказа за сключения договор между Община Бургас и БАН и успешното им сътрудничество до момента в това отношение. С решение на Общинския съвет в Бургас тече процедура по закупуване на необходимата измервателна апаратура. В момента една-единствена лаборатория в страната издава разрешения и контролира множеството излъчвателни устройства.

     Другият въпрос, който бе обсъден на срещата, бе свързан с новия Закон за етажната собственост. Бургаският омбудсман Таньо Атанасов разказа за изготвения със съдействието на общинска администрация правилник за приложение на Закона за етажната собственост. Той сподели още, че следващия месец ще бъдат проведени дискусии във всички териториални дирекции в община Бургас за информиране на гражданите.

     Като  пример за добра практика при взаимодействието между общинската администрация и обществения посредник в Бургас бе изтъкнато и решението на проблема с незаконното жителство на ромите в к-с „Меден Рудник” и кв. „Горно Езерово”. Освен премахването на незаконните постройки, общинската администрация подаде ръка на тези от тях, които искат да узаконят своето жителство, допълни още Таньо Атанасов.

      Срещата на обществените посредници продължи със запознаване с опита на Община Бургас по разработката и изпълнението на проекти по европейски и национални програми от зам.-кмета с ресор „Евроинтеграция и екология” Атанаска Николова. 
Ключови думи: Община Бургас, кмет, Бургас, Димитър Николов, общинска администрация, Атанаска Николова, Таньо Атанасов, посредник,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |