В новините
 
15.10.2009 19:42   Новината е видяна 2348 пъти
В Бургас откриха учебната година по вероучение

Новата учебна година по вероучение в Бургас започна с открит урок, пресъздаващ традициите в българското училище. Той се проведе в ОУ „Георги Бенковски”. Гости на урока бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция „Образование” Веселина Таралова, директорът на РИО-Бургас Таня Борисова, родители и учители.

Занятието започна с молитвата „Отче наш”, изрецитирана на черковнославянски от възпитаници на училището. Присъстващите буквално се пренесоха в класната стая на Вазовата героиня Рада Госпожина - заради възрожденските одежди и прически на учителките, народните носии на децата, тъканите черги, сандъчетата с пясък за писане, мастилниците и перата, старовремския глобус в ъгъла, но най-вече поради факта, че учениците слушаха учителите и не държаха в ръцете си мобилни телефони : )

Особено актуално от детските уста прозвучаха думите: „Да не правим на хората онова, което не искаме на нас да правят”. Днес тази морална норма не се спазва нито в българското семейство, нито в българското училище и примерите за това са многобройни.

В края на урока децата, учителите и родителите бяха поздравени от кмета, попа и даскала - първенците на всяко българско селище по време на Възраждането. В тези роли влязоха Димитър Николов, отец Захари - експерт в Община Бургас по въпросите на православното образование, и директорът на РИО-Бургас Таня Борисова.

Часове по вероучение се провеждат в Бургас от миналата учебна година. Те са част от стратегията на Общината за въвеждане на православно образование, просвета и култура в училищата. Занятията са организирани като извънкласна дейност и са част от програмата на клуб "Православни християнски ценности, традиции и празници" към Общински детски комплекс - Бургас. През учебната 2008/2009 г. над 1300 деца бяха включени в програмата от своите родители. Записване за настоящата учебна година се извършва чрез подаване на заявление до директора на ОДК чрез класния ръководител в съответното училище. 
Ключови думи: учебна година, вероучение, Бургас, българско училище, урок, Димитър Николов, директор, РИО Бургас, учители, образование,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |