В новините
 
17.10.2009 06:54   Новината е видяна 3901 пъти
Такса за предсрочно погасен кредит ще има само при фиксирана лихва в договора

Обезщетение на банките при предсрочно погасяване на кредит ще се дължи, само ако в договора е записана фиксирана лихва. Това са около 5 процента от случаите у нас, за които се отнася проектозакона за потребителския кредит. Това заяви за Дарик Емил Алексиев от икономическото министерство, където се изготвят промените в Закона за потребителските кредити. При всички останали случаи – обезщетение няма да е дължимо на банката. За кредитите, които са взети преди влизането в сила на новия закон, ще важат клаузите на стария. Подготвяните промени ще дадат възможност в срок от 14 дни след договарянето на заема, клиентът може да се откаже от него без да дължи неустойки на финансовата институция.

При около 95 на сто от случаите – лихвата по потребителския кредит не е фиксирана. Тогава финансовата институция има право да променя лихвения процент, като за това единствено трябва да уведоми клиента си, защото той се е съгласил с това условие още при подписването на договора. Емил Алексиев обясни, че ако този клиент реши да върне предсрочно задължението си, няма да дължи обезщетение на банката. Ако обаче лихвата по заема не може да се променя въпреки пазарите условия и клиентът реши да погаси предсрочно задължението си, тогава е редно да има обезщетение, както следва 1 процент от размера на предсрочно погасяваната сума, когато предсрочно погасяване настъпва в срок по-дълъг от една година преди края на договора. Когато това става в последната година от изтичането на договора, обезщетението е само половин процент, каза Алексиев.

Според него тази промяна в закона ще засегне изключително малко кредитополучатели. Огромната, преобладаваща част от пазара от договорите за потребителски кредит, това са договори, които не са с фиксиран лихвен процент, каза той.

Вероятно до края на годината промените ще бъдат обсъдени в парламента. Окончателният вариант на закона трябва да влезе в сила до май 2010 г. заради европейска директива.

http://www.lex.bg/bg/news/view/33438





Ключови думи: предсрочно, погасяване, кредит, банка, финансова, лихва, процент,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |