В новините
 
27.10.2009 12:39   Новината е видяна 4686 пъти
Законодателни промени гарантират по-голяма защита от посегателства срещу полицаите
Един от главните акценти на проведената от Ръководството на МВР работна среща с Директорите на Главни и Областни дирекции е предлаганите от МВР промени в НК и НПК в случаите на посегателство над полицаи, съобщи Директорът на ОДМВР - Бургас главен инспектор Милен Димитров. По думите му законодателните промени в тази насока ще гарантират по-голяма защита от посегателства срещу полицаите.

     Предвидено е в НПК да отпадне възможността за съкратен съдебен процес срещу лица, извършили престъпление спрямо полицай, съдия, следовател, прокурор или съдебен заседател. Сред предложенията са и : посегателството срещу служител на реда да не може да се заменя с административно наказание - глоба от 500 лв. /както е по сега действащия закон /, а нанасянето на телесна повреда на полицейски служител, която представлява опасен рецидив, да се наказва със затвор от 10 до 15 години. В момента законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 12 години.

     В законопромените е залегнало : служителите на реда да имат законова защита при закана с престъпление срещу тях, закана с убийство, използване на сила или заплашване и противозаконно пречене. Според друга поправка множество от престъпленията се преквалифицират в тежки, като наказанието се увеличава на над пет години затвор. Същото важи за незаконно използване на полицейски знаци и униформа. По тези текстове от НК трябва да се прилага триинстанционно съдебно производство.

     Според Милен Димитров подобни промени са повече от належащи, тъй като случаите на посегателства срещу полицейски служители, извършени през последните месеци са се увеличили. Като примери бяха посочени три случая, осъществени през октомври месец :

     На 06.10.т.г. около 18.45 ч. в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица - Бургас във връзка с извършени кражби е настанен 17 годишния Н.Н. от Бургас. Същият не е изпълнил полицейско разпореждане и се е държал непристойно с двама полицейски служители. Отправял им е ругатни, придружени със заплахи и е направил опит да нанесе удар с глава по единия от служителите на реда. По случая е образувано бързо производство, като Бургаския районен съд е постановил пирсъда «обществено порицание».

      На 18.10.т.г. около 15.30 ч. в центъра на с. Русокастро, двама полицейски служители от Районно управление на МВР -  Камено са се опитали да връчат на 25 годишния С.Г. от Бургас образуван по-рано акт за установяване на административно нарушение. С.Г., който се придвижвал с лек автомобил, дръпнал рязко вратата на колата като ударил полицая по ръката. С.Г. започнал да псува служителите, като въпреки отправените предупреждения, действията на С.Г. не били преустановени. Поради тази причина била използвана физическа сила за поставяне на белезници. С.Г. оказал яростна съпротива, като с лакът нанесъл удар в областта на устата на единия полицай, ритнал другия по крака, а с глава му нанесъл удар по лицето. С.Г. е задържан за срок от 24 часа в Районно управление на МВР -  Камено. На 26.10.т.г. С.Г. е привлечен в качеството си на обвиняем за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда, като според сега действащия Наказателен кодекс полагащото се наказание е лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

      На 21.10.т.г. около 15.50 ч. в Пето Районно управление на МВР Бургас е получено съобщение за възникнал скандал в кафе «Стефани», разположено в ж.к. «Лазур» на ул. «Копривщица», при който непознат мъж заплашвал клиентите и персонала на заведението и отправял вулгарни обиди, в резултат на което уплашени, клиентите напуснали кафенето. Полицейските служители установили, че непознатия се е качил на л.а. «Мерцедес 280 Е», с бургаска регистрация, който последвали и и подали сигнал за спиране със стоп-палка. При поискването на документите за проверка непознатия продължил да се държи арогантно, като отказал да представи документите си и започнал да обижда и псува полицаите. Отказал да се подчини на служителите и да слезе сам от автомобила, което наложило за задържането му с помощни средства - белезници. При довеждането му в полицейското управление, непознатия продължава да псува и отправя обиди и закани към служителите на реда. От направената проверка е установено, че това е : криминално проявения К.К., 46 годишен от Бургас, който е задържано със заповед за срок от 24 часа. При  отвеждането му за медицински преглед в МБАЛ Бургас К.К. ритнал единия отполицейските служители по крака, но това не е довело до сериозни наранявания. К.К. е бил във видимо нетрезво състояние и е настанен в Заведението за отрезвяване. Мярката му за задържане е продължена с постановление на Бургаска районна прокуратура до 72 часа, като К.К. е привлечен в качеството му на обвиняем за едро хулиганство. Изготвеното искане за налагане на постоянна мярка «Задържане под стража» не е уважено от състав на Бургаския районен съд, като на К.К. е наложена мярка за неотклонение «парична гаранция» в размер на 1 000 лв.

      На 26.10.т.г. около 16.00 ч. в Районно управление на МВР -  Сунгурларе е получено съобщение за възникнал скандал в частен дом, обитаван от 53 годишния Й.М. от Сунгурларе Констатирано е, че 24 год. Х.С. е влязал в дома на доведения си баща Й.М. и е започнал да чупи електроуреди, като се е държал непристойно псувайки и заплашвайки 53 годишния мъж. Х.С. е открит от полицейските служители в дома си, разположен на ул. «Шипка» №22 в града. След като се легитимирали полицаите отправили на Х.С. полицейско разпореждане да ги придружи до полицейското управление за изясняване на случая, но Х.С. отказал категорично. Съпротивлявал се яростно при опита за задържането му, като скъсал ръкава на якето на единия от полицейските служители. Срещу Х.С. е образувано досъдебно производство, като е привлечен в качеството си на обвиняем за хулиганство и увреждане.




Ключови думи: Бургас, защита, посегателства, съдебен, престъпление, полицай,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |