В новините
 
30.10.2009 11:41   Новината е видяна 5040 пъти
Акционерни войни тласкат
Остри противоречия между акционери в един от най-големите български фондове за имоти с  активи за 60 млн. лв. - "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ, са на път да доведат дружеството до преждевременна ликвидация, макар по устав това да трябва да се случи след две години. Основният спор е кой да управлява оперативно бизнеса му и какви суми и на кого да се плаща за външно обслужване.

Воюващите акционери

От едната страна са фирми, близки до бургаския бизнесмен  Сава Чоролеев. Това са производителят на захарни изделия "Победа", туристическото "Глобал турс" и "Делта фуд", които са с общ дял от 64% в  капитала на "Прайм пропърти БГ". От другата са ПОК "Доверие", "Булстрад" и групата на Ти Би Ай, които общо притежават блокираща квота за най-важните решения на общите събрания от 25% от гласовете. Те са подкрепяни и от повечето институционални инвеститори с малки дялове.

Двете страни не могат да намерят общ език вече половин година, като неразбирателството продължи и по време на третото поред общо събрание на акционерите (ОСА) на "Прайм пропърти БГ" в разстояние на само четири месеца, което се проведе в началото на седмицата.

Официално в  основата на препирните стоят обвиненията на големите акционери към изпълнителните директори на дружеството за конфликт на интереси и неправомерно изплатени такси на двете консултиращи "Прайм пропърти БГ" дружества  – международната верига "Редстоун"  и Балканска консултантска компания (БКК). Във втората съсобственици с равни дялове са общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев и финансистът Алекс Бебов. За полугодието на тази година извършените плащания към двете консултантски дружества са за малко над 600 хил. лв., които са 75% от общо дължимите.

Големите акционери  недоволстват, че същите две обслужващи дружества се явяват и изпълнителни директори на компанията в качеството им на юридически лица, което според акционерите около Чоролеев представлява явен конфликт на интереси.

"Имаме две  дружества-изпълнителни директори,  които се подкрепят от миноритарния  акционер, и независимо от забраната  на общото събрание те изплащат  средства за консултантски услуги", обясни пред "Дневник" изпълнителният  директор на "Победа" Михаил  Чоролеев, който е роднина на Сава Чоролеев. Шефът на бургаското предприятие визира събранието на 7 септември тази година, когато мнозинството забрани плащането на въпросните 600 хил. лв. Тезата му е, че сключените от юридическите лица-директори договори за консултантски услуги не са гласувани от ОСА, което нарушава интересите на акционерите, и затова платените пари следва да бъдат възстановени. "Злоупотребата през тази година е още по-очевидна – има изрична забрана на акционерите да се плащат пари за тези услуги и въпреки това тези средства са платени", допълни Михаил Чоролеев. Нещо повече, ако нещата отидат на съд, големите акционери са готови да атакуват плащането за консултантските услуги за всички години от началото на съществуването на "Прайм пропърти БГ". Данните показват, че става въпрос за около 4.5 млн. лв.

На събранието на 26 октомври от лагера на бургаския  бизнесмен дори прокараха решение  съветът на директорите да предприеме действия по обезпечение и събиране на неправилно платените суми, както  и да бъдат сменени сегашните изпълнителни директори. Решението веднага беше атакувано от миноритарните акционери, които чрез своите юристи предупредиха, че ако СД го приеме, това ще е нарушение на закона за ценните книжа, който изисква всички важни точки да са постъпили предварително в дневния ред на събранието. Паралелно с това в отделна точка малките акционери вече бяха блокирали предложението за смяна на изпълнителните директори.

Обвиненията на акционерите около Сава Чоролеев се отхвърлят като несъстоятелни от самите обслужващи компании. Владимир Каролев, който освен съсобственик на един от консултантите е и председател на съвета на директорите на "Прайм пропърти БГ",  и физически акционер в него с около 2%, коментира, че консултантските договори са валидни и в тях има клаузи, които трябва да се спазват. "Даже и да противоречат на Закона за ценните книжа, си има търговски закон и такъв за задълженията и договорите", смята Каролев, като призова Михаил Чоролеев да даде договорите на арбитражен съд, за да стане ясно валидни ли са или не. "За мен нещата са много ясни. Г-н Сава Чоролеев не желае да плаща такса за управление. Като не иска, има си начин и той е да прекрати договора. Обмислям и съдебна процедура, защото вече девети месец ми се бавят парите", заяви още Каролев, визирайки останалите 25% от дължимите суми към консултантите.

Офертата  на ПОК "Доверие" към фирмите на Сава Чоролеев

Самият Каролев  намекна, че обвиненията срещу консултантите  всъщност са параван за войната, която  се води между основните акционери в компанията. "Има сериозни разногласия между три групи миноритарни акционери", посочи Каролев. Формално двама от най-големите акционери – "Победа" и "Делта фуд", които контролират съответно 22% и 31% от гласовете на ОСА, не са свързани лица, а Сава Чоролеев се води собственик само на първата. На събранието на "Прайм пропърти БГ" обаче двете фирми - "Глобал турс" и Сава Чоролеев като физически акционер, гласуваха в пакет.

Засега опитите  за преодоляване на разногласията между  акционерите са без резултат. Водени са и преговори за придобиване на дела на ПОК "Доверие", които също са се провалили. Чоролееви изразяват подозрения за свързаност на "Доверие" и другата консултантска фирма - "Редстоун". "Миноритарните акционери са тези, които източват пари от дружеството. Г-жа Петкова (Даниела Петкова, изп. директор на "Доверие" - бел. ред.) се опитваше да ни продаде дела на ПОК "Доверие" заедно с консултантските договори", твърди Михаил Чоролеев.

На общото събрание  Даниела Петкова предупреди Чоролееви  да не изказват подобни твърдения, защото в противен случай ще се обърне към съответните инстанции. "От 3-4 разговора с тези хора съм достигнала до извода, че по-добре да не коментирам твърденията им по мой адрес", коментира пред "Дневник" Петкова. Тя не крие, че е отправила оферта към Сава Чоролеев за дела на пенсионноосигурителната комапния и цената е 1 лв. на акция. "Притесненията на Чоролеев са, че няма контрол върху членовете на съвета на директорите и върху двете обслужващи дружества. Ако той стане официално мажоритарен собственик на "Прайм пропърти БГ", ще има съответните лостове да придобие такъв контрол", коментира още  Петкова. Тя допълни, че е изпратила и запитване до КФН за свързаността между трите фирми, смятани за близки до Сава Чоролеев. 

Стратегическо предимство на по-малките акционери около ПОК "Доверие" в битката срещу по-големите е заложеното в устава на "Прайм пропърти БГ" условие, че важни решения като изменения в устава, преобразуване и прекратяване на дружеството и промени в ръководството и възнагражденията на директорите може да стане само с квалифицирано мнозинство – ¾ от гласовете на едно общо събрание. По този начин на този етап всички усилия на фирмите около Сава Чоролеев да направят промени в състава на изпълнителните членове на борда биват торпилирани. В самия състав на съвета на директорите от шест души големите акционери са представени само от един човек. Двама се водят независими, другите двама са изпълнителните директори, които действат и като консултанти, а Владимир Каролев е председател на борда.

Ликвидация  или продажба на дела на ПОК "Доверие"

Но фона на противоречията и провалените преговори за прехвърляне  на дялове преждевременната ликвидация на дружеството изглежда все по-вероятен изход за излизане от заплетената  ситуация. "Предполагам, че в рамките на месец или трябва да има разбирателство, или някой от акционерите ще поиска ликвидация", коментира Владимир Каролев. Възможността за този краен вариант потвърждава и Даниела Петкова. "Дружеството разполага с добри активи, а ликвидационната стойност на акциите му надхвърля номиналната и пазарната", заяви тя. Петкова е категорична, че оставането на ръководената от нея институция под един покрив със Сава Чоролеев е невъзможно. Самите акционери около Чоролеев пък засега се концентрират около смяната на изпълнителните членове на съвета на директорите.

Със сигурност  обаче ликвидацията не би донесла  на акционерите резултатите, които  нормалното функциониране на фонда  би генерирало. "Това няма да е добър  изход за акционерите. В условията  на криза при ликвидация активите се продават на безценица. От 6 години следя фонда и реалната му стойност е два пъти и половина над ликвидационната", смята Владимир Каролев. 

Казусът с "Прайм  пропърти БГ" удивително напомня  за скандала с най-големия фонд за земеделска земя "Еларг", след който обслужващото дружество на "Елана" беше махнато от най-големия акционер във фонда и атакувано в съда за парите, които е получило със задна дата.  Именно заради липса на решение на ОСА за възложените консултантски договори акционерите на "Еларг" поискаха в съда обратно изплатени суми за над 8 млн. лв.




Ключови думи: акционери, Прайм пропърти, Сава Чоролеев, Глобал турс, Владимир Каролев, Чоролеев, Каролев, акционер,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |