В новините
 
12.11.2009 07:00   Новината е видяна 5854 пъти
Нов апарат ще лекува онкоболните в Бургас
С финансовата подкрепа на Община Бургас Междуобластният диспансер за онкологични заболявания закупи нов апарат за повърхностна рентгенова терапия. Техническото средство е от лимитирана серия и струва 450 000 лв.

Днес новата апаратура бе представена от директора на медицинското заведение д-р Радостин Дичев на кмета Димитър Николов и заместника му д-р Лорис Мануелян.

Стандартната апаратура, с която разполага всяко едно лъчетерапевтично отделение в страната, е в три разновидности:

- За полудълбока и дълбока рентгенова терапия

- За повърхностна рентгенова терапия

- Апаратура за Телегаматерапия

Бургаският онкологичен диспансер разполагаше с такива апарати, но твърде амортизирани, закупени през 70-те години на миналия век. Само за две години Община Бургас сама успя да подмени два от трите вида апаратура и почти да затвори обновителния цикъл. През 2008 г. с общински средства беше закупен апарат за полудълбока и дълбока рентгенова терапия. През 2009 г. беше осигурен новият апарат за повърхностна терапия, който унищожава туморните клетки при рак на кожата в ранен стадий.

Бургас е с най-висока заболеваемост от рак на кожата в страната. През 2008 г. новорегистрираните пациенти с тази диагноза от Бургаска и Ямболска област са 315 души /от Ямбол са само 44/. Според д-р Радостин Дичев с новия апарат Междуобластният диспансер ще може да обслужва 200 пациенти годишно.

Със закупения от Община Бургас през миналата година апарат за полудълбока и дълбока рентгенова терапия на стойност 600 000 лв. вече са проведени 2720 сеанса, а обслужените пациенти са 280.

С новата техника Бургаският онкодиспансер стана един от най-добре оборудваните в страната. Той обслужва цяла Югоизточна България, а вече и пациенти от други области на страната.

Кметът Николов изрази задоволството си, че бургазлиите с онкологични проблеми вече няма да се записват в списъци, да чакат с месеци и да пътуват до други градове, за да им се провеждат животоспасяващи терапии. Те вече получават качествена медицинска услуга тук, на място.

Според статистиката през последните 5 години числото на регистрираните раково болни в страната нараства с по 2.5 - 3.0 % годишно. През този период при жените водещ е ракът на гърдата /около 25 % от случаите/, коло-ректалният карцином /10 %/ и ракът на кожата /10 %/. При мъжете водещ е ракът на белия дроб /20 %/, коло-ректалният карцином /14 %/ и ракът на кожата /10 %/.

Закупената нова техника не може да задоволи всички нужди на Бургаския онкодиспансер и неговите пациенти. Община Бургас разчита на държавна помощ за осигуряването на трети нов апарат - линеен ускорител за лъчетерапия, който струва 15 млн. лв.




Ключови думи: Междуобластен диспансер, онкологични заболявания, Радостин Дичев, Лорис Мануелян,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |