В новините
 
12.11.2009 14:44   Новината е видяна 7131 пъти
Договор за двустранно сътрудничество подписаха областният управител Константин Гребенаров и хетманът на Моравско-Силезийска област Ярослав Палас

Договор за двустранно сътрудничество подписаха областният управител Константин Гребенаров и хетманът на Моравско-Силезийска област Ярослав Палас, по време на визитата на българската делегация в гр.Острава, Чехия. Целта на споразумението е да се задълбочат добрите взаимоотношения между България и Чехия на регионално ниво. Подписването се осъществи в присъствието на Посланика на България в Република Чехия Здравко Попов и с него се сложи началото на културното и стопанско побратимяване на двете области. При полагането на подписите присъстваха още зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева, консулът Марин Йовчевски, проф. Николай Овчаров - съветник на Министър Вежди Рашидов, доц. д-р Галя Христозова - зам.-ректор на Бургаски свободен университет и Илия Михов - член на обществения съвет за култура и спорт към Община Бургас.

След  официалното подписване проф. Овчаров презентира културната политика на Република България, като представи архологически разкопки от Родопите и филм за чудото Перпирикон. Културната програма продължи с концерт на бургаската певица Тони Димитрова и изпълнения от Танцова академия „Бургас”, които буквално взривиха многобройната публика изпълнила Културния дом на гр. Острава.

След  концерта гостите имаха възможността да дегустират уникални български вина на „Черноморско злато” - Поморие. Присъстващите изразиха мнение, че с малко повече реклама българските винопроизводители могат да заемат достойно място на чешкия пазар.

От своя страна зам.-кметът Йорданка Ананиева имаше възможност да се срещне с  колегата си Лубомир Поспишил - зам.-кмет образование, култура и младежки дейности в община Острава. Ананиева отправи покана за посещение на остравска делегация в гр. Бургас, на което да се набележат конкретни проекти, по които двете общини да участват съвместно.

Зам.-ректорът на Бургаски свободен университет доц. д-р Галя Христозова също обмени мнения и идеи в разговор с ректора на Остравския университет. Интересна символика се оказа фактът, че бургаският и остравският университет са създадени в една и съща дата и година.

Изключително  полезен бе българо-чешкия бизнес форум „Дните на България в Острава”, в който българската делегация взе активно участие през втория ден от визитата си. Целта на симпозиума бе да се подкрепи стопанското, търговско и икономическо сътрудничество между бургаския и моравскоселизиския регион.

В презентацията, която направи областният управител Константин Гребенаров пред чешките домакини се акцентираше върху туристическия, селскостопански, културен и бизнес потенциал на бургаска област, както и възможностите за инвестиране в региона.

„Бургас е най-добрия регион за правене на бизнес”, това подчертаха Посланик Здраво Попов и областният управител Гребенаров пред домакините от Чехия.

За бургаските фирми форумът се оказа изключително успешен, те имаха възможност да се запознаят с дейността на Търговската камара на Чехия, начините за работа и мерките, които са предприели колегите им в условията на криза.

„Мисля че успяхме да сверим часовниците си и да създададем предпоставка за едни добри бъдещи бизнес взаимоотношения”, коментира учстието си Евгения Попеску – собственик на „Трансвагон” АД и почетен консул на Румъния.

„Чехите са много точни и коректни партньори, те имат добро отношение към България и ние трябва да се възползваме  от това, за да навлезем още по-осезаемо на техния пазар”, сподели Павел  Бошнаков - управител „Бошнаков” ЕООД

След  края на посещението посланик Здравко  Попов изпрати българската делегация с думите: „Четири области от България бяха на посешение в Острава, но Област Бургас се представи най-добре от всички, доказателство за това е подписаното споразумение за сътрудничество и заявения интерес и готовност за конкретни съвместни инициативи в най-близко бъдеще.”




Ключови думи: Константин Гребенаров, Здравко Попов, Община Бургас, Галя Христозова, Бургаски свободен университет,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |