В новините
 
12.11.2009 15:00   Новината е видяна 4394 пъти
Делото за строителствотo на МБАЛ в „Меден рудник” попада в юридически лабиринт
Делото за строителството на новата болница в „Меден рудник” попада в юридически лабиринт, който може да продължи месеци, дори и години.

Първото заседание по жалба на двама жители на комплекса беше насрочено за вчера в Административен съд-Бургас. Съдът обаче не даде ход на делото и го отложи за 26 януари 2010 г., заради нередовно призовани лица от заинтересованите страни. 

Оказва се, че за да бъде даде ход трябва да бъдат редовно призовани стотици собственици на апартаменти в три блока в „Меден рудник”, които се намират в непосредствена близост до терена за строителството на здравното заведение. Ако само един от собствениците не е редовно призован, съдът не може да даде ход на делото. Това означава, че протакането може да продължи с години. 

Изграждането  на Многопрофилна болница с медицински център трябваше да започне в края на месец октомври, но заради входирано възражение от двама жители на бл. 423 в „Меден рудник”, Община Бургас не може да издаде строително разрешение, докато съдът не се произнесе по казуса.

Инвеститорът  - „МБАЛ д-р Пенкови” ООД, който трябваше да построи и оборудва здравното заведение на принципа на публично-частно партньорство с Община Бургас, е на път да се оттегли от проекта, тъй като всяко забавяне на строителството води до сериозни финансови загуби. От „МБАЛ д-р Пенкови” дори обмислят, дали да не пренасочат инвестиционните си намерения към Пловдив и да заведат дело срещу Община Бургас за пропуснати ползи.    

Междувременно казусът става още по- заплетен и с неясен финал, след като преди  дни стана ясно, че други четирима жители на „Меден рудник” – Теодора  Христова, Драгомир Сухнаров, Киро Дженков  и Кръстю Кръстев са подали жалба в Министерски съвет срещу строителството на здравното заведение. Не е изключено това да доведе до серия нови дела, които ще поставят проекта в същия юридически казус. 

В жалбата  срещу строителството на болница  в „Меден рудник” се твърди, че проектът за изграждането на МБАЛ и поликлиника в най-големия бургаски комплекс не е бил подложен на обществено обсъждане и че парцелът, предвиден за строителството, е отреден  за поликлиника, а не за болница.

Въпреки че няма изрично изискване на закона, Община Бургас извърши публично обсъждане и представяне на проекта в началото на септември, тази година. Проектът претърпя няколко преработки заради максималните изисквания, поставени от Община Бургас. Той е съгласуван и одобрен от МРРБ, Министерството на здравеопазването, Службата по противопожарна и аварийна безопасност. Проектът има и оценка по ОВОС.

Идеята да се построи болница и медицински център в "Меден рудник" възникна заради проблемите с медицинското обслужване в най-големия бургаски комплекс. Десетките жалби през годините са заради забавяне на линейките поради отдалечеността на спешния център, проблемите с неравномерното разпределение на болничната помощ, както и липсата на каквито и да е условия за съчетаването на диагностиката с лечение.

Проектът предвижда строеж на Многопрофилна болница с медицински център с топла връзка между тях. Целият обект заедно с паркинга и подходите е на 9 дка площ. Предвижда се болницата да е на 7 етажа и да разполага със 170 болнични легла, 15 кабинета за практикуващи лични лекари, 4 асансьора - 2 от които за хората с увреждания, 3 подхода - откъм комплекса и обходния път.

В сградата на Медицинския център са предвидени помещения  за физиотерапия, рентгеново отделение, лаборатории, др. И МБАЛ, и Медицинският център по проект следва да бъдат оборудвани с нова и модерна апаратура. 
 




Ключови думи: болница, Меден рудник, здравно заведение, Многопрофилна, медицински център, Община Бургас, МБАЛ,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |