В новините
 
18.11.2009 13:15   Новината е видяна 3928 пъти
Пенсионните фондове са готови да инвестират около 150 млн. лв.
Борсата има  нужда от катализатор, който да я  съживи и да върне големите местни и чужди инвеститори. Това ще накара и повече български компании да търсят финансиране през капиталовия пазар, заявиха вчера представители на корпоративния и на финансовия сектор на кръгла маса "Публичната компания - предимства и перспективи".

"Такъв  катализатор може  да се окажат  енергийни компании  от ранга на  НЕК, "Булгаргаз", каза Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана финансов холдинг". Подобни идеи вече бяха обявени от икономическото министерство. Според Колчев, макар и да става въпрос за държавна намеса на пазара, само така той ще има шанс да си върне изгубените чужди инвестиции.

Пенсионните фондове са готови да инвестират около 150 млн. лв.

"Сега активите  на българските предприятия са  силно подценени и атрактивни  за инвеститорите. Ако държавата  извади дялове от свои дружества  на фондовата борса, ще съживи  интереса", каза и председателят  на КРИБ Иво Прокопиев на  общото събрание на организацията вчера. От бизнеса припомниха листването на миноритарния дял в БТК на борсата през 2005 г., който силно популяризира фондовия пазар и доведе доста инвеститори отвън. Заради кризата и ниската ликвидност обаче те изтеглиха голяма част от средствата си и от 40% в общата капитализация на борсата през 2007 г. вече държат едва 15%.

Липсата на достатъчно добри  компании на фондовия пазар е проблем  и за големите местни инвеститори като пенсионните фондове. Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", заяви, че по тази причина една трета от общите им активи за 3 млрд. лв. са вложени извън страната. Според представители на пенсионните компании те имат поне 100 - 150 млн. лв., които могат да се насочат към български акции. Междувременно няколко инвестиционни посредника заявиха, че вече работят по проекти за листвания.




Ключови думи: български компании, Колчев, борса, фондов пазар, инвеститори, пенсионни фондове,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |