В новините
 
05.12.2009 12:08   Новината е видяна 5762 пъти
Бургас посреща частица от Светия кръст
  Частица от Светия кръст Господен ще пристигне на 6 декември /неделя/ в Бургас за празника на града – Никулден. Късчето от кръста, на който е разпънат Христос, е дарение от Националния исторически музей и ще бъде донесено в морския град от премиера Бойко Борисов и министър Божидар Димитров, които ще участват в литийното шествие за пренасяне на светинята.

     За  тържествата по повод празника на града в Бургас ще пристигнат още  и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, и заместник – министърът на околната среда  и водите Ивелина Василева.

     Министър  – председателят на Република  България Бойко Борисов лично ще предаде частицата от Христовия кръст на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий.

     Кметът на Община Бургас Димитър Николов, бургаското духовенство и жителите на града ще посрещнат 6 – сантиметровото късче от кръста в 10.45 часа пред Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”. То ще бъде внесено в храма и поставено на определеното място за поклонение от християните.

     Частицата ще бъде донесена в мощехранилница от сребро и позлата и ще остане в църквата „Св. св. Кирил и Методий”. Храмът ще бъде отворен денонощно за да могат жителите и гостите на града да се поклонят пред парченцето от Христовия кръст.

     Първоначалната частица е разделена на 5 части. Една от тях е връчена на Пловдивския Митрополит и е занесена в Кръстова гора, където и по-рано е имало такава частица, но е била унищожена или загубена. Други две късчета са дадени на Ловчанската и Варненската Митрополия. Четвъртото парче от Светия кръст пристига в Бургас, а последната ще бъде дарена на църквата в Созопол.

     Частицата от Светия кръст Господен е донесена в България през 1917 г. Била е положена в сребърен кръст, инкрустиран с позлата. Тя е прибрана със съкровищницата на Охридската архиепископия и принесена в Народния музей, за да не стане обект на грабежи по време на военните действия.

     Святото късче е дарено на Охридската архиепископия от Елена – майка на византийския император Константин, която открива Честния кръст и разпраща късчета от него на всички епископии в тогавашния християнски свят.

     До  момента частицата е била съхранявана в секретния фонд на Националния исторически музей, който е разсекретен през 1992 г. През 2006 г. става ясно, че сребърният кръст съдържа част от Свещенния кръст. 




Ключови думи: Светия кръст Господен, Бургас, празник на града,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |