В новините
 
17.12.2009 05:44   Новината е видяна 4753 пъти
Покритието на "Гражданска отговорност" остава около критичните 80%
Европейската  комисия все още  чака данни за обхвата  през тази и миналата година

Смяна на модела

Още през 2006 г. България е настоявала пред ЕС да се промени  методологията за изчисляване на покритието по "Гражданска отговорност", става ясно от доклад на бившия финансов министър Пламен Орешарски, разсекретен преди  няколко дни. През февруари 2006 г. у нас са пристигнали представители на Европейската комисия, за да проверят мерките, които се вземат за повишавана на обхвата. При всички срещи е било подчертавано желанието той да се смята на база пътни произшествия, причинени от незастраховани автомобили. Това обаче не е прието и досега изчисляването се прави според отчетените застраховки към общия брой регистрирани автомобили. Според доклада само 3.9% от катастрофиралите през 2005 г. автомобили не са имали застраховка, докато общият процент нередовни коли спрямо регистрираните е бил около 30-40%.
 

Покритието по задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" към  края на ноември е едва 81%, съобщиха от Комисията за финансов надзор пред "Дневник". Според изискванията на Европейския съюз във всяка страна членки то трябва да е поне 90 на сто, но на практика от началото на тази година страната ни така и не успява да достигне тази граница.

В същото време  от Европейската комисия заявиха, че все още не са получили от България данните за обхвата на полицата към края на 2008 г., нито актуалните за тази година. От там добавиха, че последната информация, която е изпращана, е към ноември 2007 г., когато незастрахованите автомобили са били само 8.6% от всички регистрирани. През май тази година тогавашният заместник-председател на КФН Ралица Агайн заяви, че данните за 2008 г. вече са изпратени.

От пресслужбата на ЕК посочиха, че още веднъж ще пуснат искане до страните членки, които не са пращали данни, с напомняне  да го направят. Заместник-председателят на КФН Емил Атанасов каза, че в момента подготвят данните към 1 декември и в най-скоро време те ще бъдат изпратени. Става въпрос обаче за покритието през тази година, но не е ясно какво става с данните за миналата.

Тогава покритието беше около 80 на сто от регистрираните автомобили и от европейската институция обясниха, че ако това не се промени, България е заплашена от поредна наказателна процедура пред Европейския съд в Люксембург, но санкциите няма да включват възстановяване на граничния контрол. Той беше премахнат през 2007 г., когато беше отчетено над 90% покритие. Преди това за излизане зад граница се изискваше сертификат "Зелена карта", който струваше 150-160 лв. за седмица.

Засега единствените реални мерки, които се вземат срещу ниското покритие, са постоянните проверки на КАТ по пътищата. Заместник-председателят на надзора Емил Атанасов поясни, че в последните седмици е подновила заседанията си и работната група от експерти, които се занимават с проблемите на "Гражданска отговорност" и се очаква те да излязат с пакет от мерки за повишаване на обхвата.

Като мярка  срещу ниския обхват се очаква монтирането  на камери от КАТ, първоначално по кръстовищата в големите градове, с които да бъдат заснемани номерата на автомобилите и после да се прави справка дали имат сключена полица. Ако нямат такава, МВР трябва да се ангажира да изпраща писма на нередовните и да им налага санкции, ако не сключат застраховка. Средствата за тези камери трябва да се осигурят от Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност". Неговият председател Борислав Михайлов поясни, че все още парите не са дадени, тъй като се очаква приключването на административни процедури от МВР, но се надява до края на годината това да се случи.

Застрахователи  коментираха, че единствено МВР може да взема мерки за контрол, тъй като никой друг няма капацитет за това. Освен от санкции ниското покритие крие косвена опасност и от повишаване на цената на "Гражданска", от което всъщност ще пострадат редовните водачи, които си купуват полицата. Обезщетенията на виновните шофьори без застраховка се изплащат от Гаранционния фонд, който след това си търси парите от тях.

В случай че се увеличат катастрофите на незастраховани автомобили и обезщетенията по тях, фондът ще има нужда от още пари, които той си набавя с вноски от застрахователите. За следващата година вноската за всяка сключена полица си остава същата – 8.50 лв., тъй като засега схемата има достатъчно средства. При евентуално увеличение обаче това ще значи и вдигане на цената на застраховката.

От фонда посочиха, че за периода от 1 януари до края на ноември тази година общата сума на изплатените от тях обезщетения  се е увеличила със 17% спрямо същия  период на миналата година. Оттам обаче  не успяха да отговорят има ли ръст на катастрофи с автомобили без "Гражданска", като обясниха, че това е от компетенцията на МВР.
 




Ключови думи: Европейска комисия, Гражданска отговорност, незастраховани автомобили, автомобили,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |