В новините
 
07.01.2010 21:42   Новината е видяна 5004 пъти
Празнични заплати и много биволици
Преди 50 години
В навечерието на новогодишните празници (да не забравяме, че по време на социализма Коледата не се празнуваше) на 27 декември 1959 г. в. „Черноморски фронт”
информира читателите си за „Новостите в търговията в Бургас”:
 
Акордеон „Велтмайстер”

„От няколко дни в магазините за електроуреди на ул. „Първи май” и на ул. „9 септември” са получили най-новите чехословашки автоматично самоизключващи се грамофони „Супрафон”, които струват 650 лв.”
„Преди 3 дни в музикалния магазин на бул. „Сталин” са получиха нови акордеони „Валтмайстер” с по 40 и 48 баса”.
„В новия парфюмериен магазин на ул. „Първи май” са получени брошки – вносни, гривни, пръстени  и др.”
„В магазина за хранителни стоки от два дни се продават пресни кипърски лимони, солена руска хамсия и пресен хайвер „тарама”.
Непосредствено преди края на отминаващата 1959-та излиза постановление на ЦК на БКП, МС на НРБ и ЦС на професионалните съюзи за „Подобряване системата на заплащането на труда и увеличаване заплатите на работниците; инженерно-техническите кадри и служителите”, което вестникът обнародва на 29 декември. На следващия ден газетата е пълна с отзвуци на постановлението, обединени в блок със заглавие: „Новото постановление вдъхновява трудещите се в борбата за осъществяване на икономически скок”, в който са събрани най-различни дописки  от целия регион. Ето как са изразили трудещите се радостта от повишаването на заплатите им:
„По-смело ще разкриваме подземните богатства” – обещава инж. Христо Вулов, началник на бургаска геологопроучвателна бригада. „Придобивка, която задължава много” – дава своята оценка и д-р Есеан Илиев- главен лекар на окръжната санепидстанция в Бургас. „Ярка проява на грижата към човека” – припява дописникът К. Гугов от Сунгурларе. „Ще отговорим с трудов щурм” – обещава М. Матев, ръководител смяна в тъкачна фабрика „Сталин” в Бургас.


Преди 70 години
В последните броеве на в. „Вечерна бургаска поща”, излезли в края на 1939 г., акцентът е поставен повече върху някои статистики от изминалата година, като констатацията, че „В България има най-много биволици”:
„От статистиката на международното бюро при ОН се вижда, че в сравнение с населението в другите държави, България стои на първо място с биволиците. Никъде няма толкова биволици, както у нас. Обаче за люлка на биволовъдството се смята Индия. Процентно България и Индия по отношение на биволовъдството са еднакви”.
На 19 декември във вестника намира място и темата за благотворителността:
„Г. Караянчев, бургаски търговец, който е отсъствал по времето, когато комисиите са събирали помощи за бедните, след като се върнал, сам е потърсил комисиите и е внесъл една доста чувствителна сума. Добре би било и ония търговци, които са отсъствали от града да потърсят комисията и внесат помощи за бедните”.
И въпреки усещането за празнично настроение, сред пожълтелите страници от края на декември 39-та откриваме и смразяваща криминална хроника:
 „Средец, 28. Завчера към 1 ч. Тодора Вълкова Сокманлиева, 50 г., от с. М. църква се самоуби в собствената си къща. Причините, която я подтикнала към тая постъпка са, че дъщеря й пристанала без нейно съгласие на Яни Николов от същото село”.
„Сливен, 28. На 25 срещу 26 семейство Петко Петрови от с. Гергевец, оставили братовото си дете – момиченце на 5 г. Ивана Проданова Петрова да бави детенцето им. Когато останало само в къщи, момичето почнало да претърсва долапите и намерило едно шише с ракия. То пило от нея около 200-300 г. и се отровило”.  
Ей, хора, дръжте си алкохола на недостъпни за децата места – идват празници, идва ваканция, а в такива дни любопитството и изследователската страст на децата да ровят из шкафовете нараства...

Вестник Десант
http://www.desant.net/show-news/19671/





Ключови думи: burgas, бургас, история на бургас, биволовъдството,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |