В новините
 
20.01.2010 06:33   Новината е видяна 6542 пъти
Новият бюджет на Бургас – по-скромен, но амбициозен

Кметът на Бургас Димитър Николов очерта основните параметри на общинския бюджет за 2010 г. По време на пресконференция, в която взеха участие и неговите заместници, той го определи като недостатъчен, но амбициозен. Акцент ще бъде инфраструктурата, ремонтите в училищата и детските градини, както и мащабни строителни дейности по ключови улици в централна градска част.
„Давам си сметка, че ремонтите, които започват през 2010 г. ще създадат много неудобства на гражданите. Това, което трябваше да бъде направено преди 20 години, започваме да правим сега. Надявам се хората да разберат, че повече нямаме време за никакво отлагане – Бургас се задъхва – улиците отдавна не отговарят на огромното строителство през годините и увеличения трафик. Въпреки очакваното недоволство – ще действаме смело. Другото означава да не предприемаме нищо, „скривайки се” зад кризата”, заяви на пресконференцията Николов.
Макрорамката на новия бюджет е 147 млн. лв., при 163 млн. за миналата година. Разходната му част е балансирана и фокусирана върху завършване на започнатите през 2009-та инфраструктурни инициативи на Общината, но и върху доста нови проекти.
С приемането и реализирането на новия бюджет Община Бургас ще се превърне в най-големия местен работодател, запазвайки много работни места /основно в строителството/ и създавайки нови.

* Много усилия Общинска администрация ще насочи към модернизиране на инфраструктурата в Централна градска част, в к-с „Възраждане”. Мащабни ремонти на големи улици ще започнат през 2010 г. и не всеки от тях ще завърши преди нейния край. При много от проектите трябва най-напред ВиК да положи своите комуникации, преди Общината да почне работа по надземната част. Напрежение и неудобство за хората със сигурност ще има. По този повод кметът Николов се обърна към съгражданите си с призив за съдействие и разбиране, тъй като всеки един от проектите е свързан с развитието на града и по-голямото удобство на бургазлии в близко бъдеще:

1. Реконструкция на ул. „Гурко” за около 900 000 лв. Тя трябва да свърже обновената главна улица с обновената Морска градина
2. Реконструкция на ул. „Христо Ботев”, която ще продължи не по-малко от 10 месеца.
3. Реконструкция на ул. „Места”
4. Реконструкция на ул. „Калоян”
5. Реконструкция на ул. „Мария Луиза”
6. Реконструкция на ул. „Александър Велики”
7. Много важен проект е осъществяването на пробив от ул. „Янко Комитов” към ул. „Струга”. Тази нова отсечка ще облекчи движението около МБАЛ – Бургас, движението на автомобили в направления „Меден рудник” – „Възраждане” – „Славейков” и обратно. Пробивът ще осигури по-доброто обслужване на новата търговска зона край к-с „Славейков”, където работят хиляди хора, а предстои и откриване на нови обекти.

* Сериозна сума е предвидена за модернизация на образователната инфраструктура – 9.5 млн. лв.

1. Ще бъдат довършени трите започнати през миналата година детски градини – В Крайморие, к-с „Меден рудник” и Централна градска част.
2. Ще стартира строителство на още една нова детска градина – в зона В на к-с „Меден рудник”.
3. Реконструкция и разширение на ОДЗ №2 в к-с „Зорница”, където ще се разкрият 4 нови групи за общо 120 деца.
4. Основен ремонт на няколко учебни заведения: Строителен техникум, „Елин Пелин”, Английска/Немска гимназия, „Иван Вазов”, детска градина „Андерсен”.

* Голям проект в областта на социалните дейности е изграждането на кухня-майка в к-с „Меден рудник”, на мястото на стария хлебозавод. Там ще се приготвя храната за Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня. Концентрирането на тези услуги ще повиши тяхното качество и ще даде възможност за увеличаване броя на техните потребители. Започва и проектиране на няколко нови защитени жилища.

* Продължава изграждането на канализация в Бургас и съставните му селища:
1. Канализация на село Маринка
2. Канализация на кварталите Долно Езерово и „Победа”
3. Модернизация на водопреносната и канализационната система на к-с „Меден рудник”. Там скоро ще заработи и новата пречиствателна станция.

* През 2010 г. Морската градина на Бургас посреща стотния си рожден ден. Общинска администрация е подготвила безупречен проект, с който търси финансиране в размер на около 3.5 млн. лв. за пълна реконструкция на по-голямата част от нея /собствеността там е смесена, при съотношение 70 % общинска срещу 30 % държавна част/. Това включва преасфалтиране на алейната мрежа, подмяна на осветителната и поливната система, поставяне на нова паркова мебел, изграждане на видеонаблюдение. Отделно са спечелени европроекти за укрепване на свлачището под Летния театър и реконструкция на Морското Казино, чието реално изпълнение започва тази година. В ход е и проектирането за модернизация и укрепване на Мостика.

* Реконструкция на главната улица в Бургас – „Александровска”. За тази цел Община Бургас подготви отличен работен проект, с който търси 4 млн. лв. европейско финансиране за старт на дейностите по модернизация на ларгото, най-напред в участъка пл. „Тройката” – ЖП гара.

* Зад Трета поликлиника ще бъде обособен нов паркинг, който ще поеме голяма част от търсещите паркоместа в центъра на града автомобили. И там собствеността е смесена – общинска и държавна, но кметът Николов постигна договореност с ръководството на МБАЛ – Бургас за по ефективното използване на терена.

* Внимание ще бъде обърнато на междублоковите пространства в комплексите. Като пример кметът Николов посочи предстоящото изграждане на улици при:

1. Бл. 55 – 56 в „Славейков”
2. Бл. 136 – до 139 в „Изгрев”
3. Улица под новия спортен комплекс в „Изгрев”, в посока магазин „Велека”.

* През 2010 г. ще бъде довършен общинският път Минерални бани – Банево – Изворище, който се строи с европейски средства, спечелени от Община Бургас.

* В новия бюджет са предвидени средства за обособяване на „ин витро”-лаборатория в МБАЛ - Бургас

* Тази година предстои и изграждане на втория кръг от тролейбусната мрежа на града – нещо, което е предвидено отдавна, но така и не е реализирано през изтеклите години. Предвижда се той да обхване направлението „Булаир” – „Демокрация” – „Стефан Стамболов” – „Дунав” – „Сан Стефано” – „Ботева”. Така жителите на „Меден рудник”, които ползват тролейбусния транспорт, ще стигат директно до Морската градина, а децата им до района на БСУ – Строителен техникум – Механотехникум – Гимназия по туризъм.

Изготвен е график и започват обществени обсъждания на бюджет’2010 в комплексите и всички съставни селища на Бургас. Графикът е публикуван на сайта на Общината www.burgas.bg.
Проектобюджетът вече беше представен на общинските съветници вчера. В отделна среща той беше обсъден и с представители на бургаския банков сектор, както и с председателите на Търговско – промишлена палата – Бургас Цанко Иванов и Витка Вълчева – председател на Търговско-индустриална камара – Бургас. Кризата свали драстично себестойността на строителството и през миналата година градът се сдоби с инфраструктурни придобивки, които в друго време биха стрували много по-скъпо, беше отчетено на срещата.
Предстои и обсъждане на бюджета по ресори с различни професионални общности.






Ключови думи: бюджет, Бургас, Димитър Николов, градска част, инфраструктура Бургас, Община Бургас, Общинска, администрация Бургас, МБАЛ Бургас, детска градина Бургас, Budget, Burgas, Dimitar Nikolov, part of the city, infrastructure, Burgas, Bourgas Municipality, Municipal, Administration Burgas, Burgas Hospital, kindergarten Burgas,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |