В новините
 
27.01.2010 06:08   Новината е видяна 5790 пъти
Проектът „Синя зона” – акцент при обсъждане на бюджет 2010 в ТД „Приморие”

Предимно млади хора, живеещи на територията на дирекция „Приморие”, се включиха в поредното обсъждане на общинския бюджет за 2010 година. Главният архитект Веселина Илиева и заместник-кметовете Костадин Марков и Лорис Мануелян очертаха основните параметри на бюджета и отговориха на зададените от бургазлии въпроси. На срещата присъстваха омбудсманът Таньо Атанасов и общински съветници.
Д-р Мануелян определи бюджета като балансиран, независимо от тежката финансова ситуация. Арх. Илиева допълни, че бюджетът е с доста сериозни инвестиционни намерения. Голямо внимание тази година се обръща на централната част на Бургас. Средствата за инвестиционни проекти са в две направления – по капиталовата програма на общината и по оперативните програми на ЕС – основно в направленията „Културна инфраструктура” и „Регионално развитие и благоустрояване на градска среда”.  По програма „Регионално развитие” за финансиране с европейски средства тази година е включен първият етап от реконструкцията на пешеходна зона „Александровска” от гарата до площад „Тройката” с прилежащите към нея улици, реконструкция на ул. „Гурко” със саниране на зелените площи, изграждане на велоалея като свързващо звено с пешеходната зона в центъра до Морската градина и цялостна реконструкция на алейната мрежа, ново осветление, подмяна на паркова мебел в новата част на Приморския парк  с възстановяване „Стената на приказките”. Проектите са готови и се очаква да бъдат внесени веднага след стартиране на програмата.
В капиталовата програма на общината освен текущата поддръжка на уличната мрежа  като основни акценти в централна градска част са пълна реконструкция на улиците „Христо Ботев” /от гарата до ул. „Сан Стефано”/ и „Калоян”, съвместно с подмяна на В и К мрежата. Особено внимание ще се обърне на ж.к. „Възраждане” , като ще бъде извършена и пълна реконструкция на ул. „Александър Велики”.  Реконструкцията на улиците ще се извършва последователно в двете платна, за да не се парализира движението. Ще приключи и реконструкцията на детска градина „Раковина”, като ще се търси възможност в близост да се обособят джобове за паркиране на коли за улеснение на родителите, които водят и прибират децата си.
Д-р Мануелян открои основните предвидени инвестиции в обекти от социалната сфера и здравеопазването. Това са детските млечни кухни и домашният социалния патронаж. Готов е проект за изграждане на  детска кухня в ж.к. „Меден Рудник” с капацитет 1200 потребители, проектирана по европейски стандарт.  Там ще се приготвя и храна за социалния патронаж в кухня близнак. По оперативна програма на социалното министерство общината ще кандидатства и с проект за изграждане на приют за бездомни хора.
Повечето въпроси, отправени от бургазлии, участници в обсъждането, се отнасяха до паркирането в централна градска част и частични ремонти на улици. В комисиите на местния парламент продължава обсъждането на проекта „Синя зона”, целящ да намали броя на колите в центъра. Въвеждането му ще става поетапно. Паркирането ще се извършва с SMS-и, като автомобилите ще могат да остават на заетото в синята зона място не повече от 3 часа. Живеещите в центъра на Бургас ще могат да паркират в каре от улици около дома си. Автомобилите ще бъдат обозначени със стикери, които ще се издават по адресна регистрация и за които ще се плаща около 60 лева годишно. Паркирането в близост до центъра ще бъде облекчено и с изграждането на паркинг на гърба на Трета поликлиника, с входове откъм улиците „Оборище” и „Гурко”. Предвидено е той да поеме около 700 коли. В процес на финализиране е и изграждането на подземния паркинг на пл. „Св. Св. Кирил и Методий”. Проблемът с този паркинг произлиза от неизтеклия договор с концесионера, провеждат се разговори с него с оглед предприемане на последващи действия.
Участниците в срещата се обединиха около становището, че, за да проработи проектът „синя зона”, е необходимо контролът да бъде завишен, включително от самите граждани.
Общественото обсъждане на бюджет 2010 продължава тази вечер с жителите на ТД „Освобождение” от 18.00 часа  в актовата зала на у-ще „Антон Страшимиров”.       






Ключови думи: обсъждане, бюджет, Мануелян, община Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |