В новините
 
22.02.2010 07:09   Новината е видяна 5321 пъти
Започват фирмени одити за изследване на сивата икономика
Днес, 22 февруари 2010 г. във Варна беше даден старта на вътрешно фирмените одити, които ще се извършват в компании от региона на Варна, в изпълнение на проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Целта на тези одити е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло, и за съществуващите системи за управление и контрол, които са изградени в предприятията за предотвратяване на проявленията на сива икономика.
По време на пресконференцията представителите на Асоциация на индустриалния капитал в България – г-н Васил Велев – председател на УС на АИКБ, г-н Милчо Близнаков – член на НС на АИКБ  и г-жа Милена Ангелова – главен секретар на АИКБ и ръководител на проекта, представиха на присъстващите целите на проекта, както и обхвата на вътрешнофирмените одити, които включват в себе си:
•    тестове, които да установят потенциални случаи и проявления на сива икономика;
•    проверка за въведени системи за управление и контрол на качеството;
•    проверка на адекватността на процедурите за предотвратяването на проявления на сивата икономика;
•    преглед и анализ на документи от извършени проверки на контролни органи;
•    преглед на правила и процедури за управление на бизнес процесите и други.
Организаторите на проекта споделиха още, че резултатите от проведените вътрешнофирмени одити, чиито одитен период е 01 януари 2008 г.- 31 декември 2009 г.,  в избраните, за целите на проекта, компании ще бъдат обобщени и представени в Доклад за основните причини, по които изрядният бизнес понася вреди вследствие на сивата икономика, и който ще съдържа информация, въз основа на която да бъдат изчислени част от показателите за измерване на проявленията на сивата икономика.
Така формулираните констатации, изводи и препоръки ще предоставят възможност да се получи представа на посоките на въздействие на сивата икономика върху дейността на стопанските субекти у нас.
ПРОЕКТ
„ОГРАНИЧАВАНЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА НЕФОРМАЛНАТА ИКОНОМИКА”

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпълнява четиригодишен проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, финансиран по операция BG 051PO001-2.1.05 “Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори” в рамките на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, в партньорство с Конфедерацията на независимите синдикати в България.
Основната цел на проекта е ограничаване и превенция на неформалната икономика в България, както и в пилотните сектори машиностроене, електротехника, информационни технологии, инфраструктурно строителство, лека промишленост, парфюмерия и козметика, млекопреработване, туризъм, небанкови финансови услуги и услуги от общ интерес.
В периода на изпълнение на проекта между 2009 – 2013 г. партньорите по проекта си поставят задачата да разкрият формите и моделите на проявление на неформалната икономика, като идентифицират количествените характеристики на проявлението на това явление. На основата на разкритите тенденции и предизвикателство, ще бъдат планирани системни стратегически действия по нейното ограничаване и превенция, включително чрез създаване на Национален Център, обезпечаване на функциониране на система за измерване на риска от наличието на неформална икономика, включително посредством съставяне на Композитен Индекс за диагностика и превенция, създаване на обществена нетърпимост към всички форми на проява явлението, разпространение на информация, извършване на обучения, анализ на съществуващата нормативна уредба и предложения за нейното подобряване.
Борбата с неформалната икономика е определяна като приоритет от всички правителства, управлявали страната ни от началото на прехода към пазарна икономика до днес. Една от причините за не пълните и не особено устойчиви резултати от предприеманите мерки е липсата на координация на национално равнище.  По тази причина приоритет за партньорите по проекта е активното включване и ангажиране в изпълнението му на всички страни, които имат отношение към ограничаването и превенцията на неформалната икономика. 






Ключови думи: одити, компании, проект, превенция, икономика,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |