В новините
 
23.03.2010 05:16   Новината е видяна 2500 пъти
Първата ВиК Асоциация в Република България стартира работа в област Бургас

Всички  ВиК съоръжения на територията на област Бургас, които до този момент са се управлявали от общини, от ВиК  дружества, от държавата или частни фирми ще бъдат прехвърлени за управление на ВиК Асоциацията. Закона за водите предвижда дяловото участие на държавата в тази Асоциация да бъде 35 %, а останалите 65% да се разпределят между общините в областта. Разпределението се извършва на базата на населението в съответната община. За да може Асоциацията да взима решения е необходимо на лице да бъдат две предпоставки. Едната е преди всяко събрание областният управител, който по закон е председател на Асоциацията да съгласува позицията си с Министъра на околната среда и водите и Министъра на регионалното развитие и благоустройството, а представители на общините трябва да съгласуват позицията си по решенията, които се предлагат за взимане със съответните общински съвети. За да взима решения общото събрание на Асоциацията е необходимо процентното мнозинство от всички гласове да бъде ¾, това е и втората предпоставка.

Първото общо събрание на Асоциацията се проведе днес и съвпадна с Международния ден на водата, води го областният управител Константин Гребенаров и целта му бе да се разпредели процентното съотношение на гласовете на общините / приложена таблица/. Така предложеното бе единодушно прието от членовете на Асоциацията. На следващо събрание предстои да се приеме бюджет и технически екип. Освен това следва изготвяне и обобщаване на списъци с ВиК системите и съоръженията, публична и държавна собственост, на територията на бургаска област и предоставянето им за управление на Асоциацията по ВиК от Министъра на регионалното развитие и благоустройството, след което тя от своя страна да вземе решение за предоставяне на тези системи и съоръжения за експлоатация на ВиК оператор. На срещата присъстваха областния управител Константин Гребенаров, заместниците му Златина Дукова и Златко Димитров, кметовете на 13-те общини в областта или техни представители, упълномощени от съответните общински съвети да ги представляват, официален участник в срещата бе Валери Стратиев – началник на кабинета и съветник на Министъра на околната среда и водите.

Създаването и работата на Асоциацията е във  връзка с последните промени във  Закона за водите от юни месец 2009 година.
Ключови думи: вик, водите, околна среда, бургас, бургас област, гребенаров,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |