В новините
 
03.08.2010 08:47   Новината е видяна 5203 пъти
БДЗП и Атанасовско езеро отново ще бъдат домакини на десетки младежи от цялата страна

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Атанасовско езеро за поредна година ще бъдат домакини на десетки млади хора от цялата страна, които ще вземат участие в традиционната младежка природозащитна бригада. Тази година събитието ще се проведе от 23 август до 1 септември в поддържан резерват „Атанасовско езеро”, който се намира в непосредствена близост до град Бургас.
Младите природозащитници, ще имат удоволствието да посетят едно от най-богатите на птици места в страната ни – Атанасовско езеро и да се включат в наблюдението на есенната миграция на птиците. Над езерото преминава големият миграционен път Виа Понтика. По древната миграционна магистрала от началото на август до края на септември всяка година от север на юг прелитат стотици хиляди пернати.
В продължение на 10 дни участниците в бригадата, чрез доброволен труд ще допринесат за подобряване състоянието на Бургаските езера. Те ще построят нови платформи за гнездене и почивка за птичите обитатели на езерата около Бургас. Младите хора ще се погрижат и за ремонта на вече съществуващите изкуствени острови за птици, както и ще се включат с помощта на организаторите в укрепването и почистването на дигите в Атанасовско езеро. Други природозащитни дейности, които са включени в програмата на младежката бригада са почистване на част на тръстиката, обрасла около езерата, за да се увеличи свободната водна площ за птиците, подновяване на маркировката на границите на поддържания резерват и защитените местности „Пода”, „Узунгерен” и „Устието на река Изворска”, както и почистване на защитените територии от битови отпадъци.
Младежка природозащитна бригада „Атанасовско езеро» се провежда вече повече от 20 години. В края на лятото езерото събира на своята територия млади хора с разлчини интереси и често от различни националности, но обединени от любовта си към природата и споделящи отговорността и необходимостта за нейното опазване.
Дейностите, изпълнявани по време на бригадата са залегнали в Плана за управление на поддържан резерват „Атанасовско езеро”. Тази година събитието се организира в рамките на проект „Живот за Бургаските езера”, към програма LIFE+  на Европейския съюз, изпълняван от БДЗП. Бригадата е възможна и благодарение на подкрепата на Централна лаборатория по обща екология към Българската академия на науките, „М – Черноморски солници” АД и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.
Повече информация за младежка природозащитна бригада «Атанасовско езеро 2010» може да намерите на страницата на БДЗП в Интернет www.bspb.org.






Ключови думи: Атанасовско, езеро, природозащитна, резерват, Атанасовско езеро, Бургас, защитените зони,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |