В новините
 
12.08.2010 14:48   Новината е видяна 8255 пъти
Парад на ветрилата, грандиозен спектакъл- собствен продукт, тематични партита и важни екопослания – естетически акценти в празника на града

6 сцени и пъстра културна програма на 15 август

От повече от 120 години Несебър чества своя празник на 15  август,  когато българската православна църква отбелязва  деня на голяма Богородица. В последните няколко години големият ден за града на ЮНЕСКО се чества по-различно и има нов формат,  като предстоящият празник ще  премине под мотото „Аз обичам зелен Несебър”. Това е една инициатива на община Несебър, чиято идея е да се акцентира върху екологията, която е приоритетна политика за 2010 за всички общински структури. Фокусът на внимание ще бъде към чистата природа, чистото море и плажове. Целта на инициативата е отговорно отношение към природата да стане начин на мислене, действие и начин на живот. Защото какво представлява туризма без чисто море и чисти плажове?!
Тазгодишният празник ще премине под знака на идеята за Зелен Несебър и в целия му формат ще бъдат заложени еко акценти – поканите, плакатите за празника ще  бъдат отпечатани върху рециклирана хартия, чашките,  които общината ще използва, за да почерти гостите и жителите на Несебър ще бъдат направени от органично разлагаща се хартия, а доброволците, които ще вземат участие в празника ще носят памучни тениски с  логото на общината „Зелен Несебър”. В предстоящия празник ще има международно участие – специално за 15 август – ще гостува Духов оркестър и мажоретен състав от град Рибник, Полша.
 Идеята е празникът освен да забавлява хората и да им носи емоция, да отправя директно и послания, свързани с най-важното: чистата природа, чистото море, което е основание за успешен бизнес и бързо развиваща се  общината.
Освен развлекателните концерти, които ще се случват на шест сцени, еко посланията  ще започнат още на 13-и, с пресконференция на тема: „Градският празник- потенциал за развитието на идеята зелен Несебър”, следва дефиле на участничките във втория поред конкурс „Кралица на Несебър”.  На 14 август ще се проведе самият конкурс за красота.  15-и е изключително наситен с множество събития, подчинени на идеята за Зелен Несебър.
     
Украсата, която ще направи общината, ще изненада жителите и гостите на града, а новост ще е участието на спортните клубове. На голяма Богородица пред погледите на своите съграждани и гостите на града, ще се представят ветроходните клубове с парад на ветрилата, в който ще  покажат своите способности и умения в овладяване на вятъра. Така ще се представи един красив и най- вече екологичен спорт, който е неразривна част от облика и очарованието на града.
Друга приятна изненада е, че за първа година община Несебър ще представи най-новия си собствен културен продукт - музикално-сценичен спектакъл, чиято премиера ще е на сцената на амфитеатъра точно на 15 август. В пет „картини” ще бъдат представени моменти от историята на града, като идеята е този  културен продукт да се превърне в жива визитна картичка на града и да бъде специален комплимент към гостите от туристически кораби, които за първи път ще се докоснат до непреходното очарование на града на ЮНЕСКО.
За първи път на 15 август ще  бъде даден приоритет на две партита – на професионалистите от БГ радио и на перфекционистите от хип-хоп формацията The Center. По време на празника ще звучат само незабравими български хитове, като партито на българското радио ще увертюра към изпълнението на група „Сигнал”. По същото време на крайбрежния булевард участниците в тв шоуто „България търси талант” ще повдигнат адреналина и настроението на публиката максимално с оригиналната си хореография и композиции.
 Идеята на двете партита е, публиката да не бъде пасивна, а да може активно да  включва в празника, да бъде част от по-голямата идея на община Несебър „Празнувай с нас”. Друга приятна изненада, новост в големия ден, ще бъдат водещите, които ще разказват на български, руски, английски и немски език какво ще се случва на сцените на празнуващия полуостров.
По традиция и тази година общината ще почерпи всички жители и гости с вино от Черноморския регион, разлято в чашки от органично разтваряща се хартия с логото на инициативата „Зелен Несебър”, поднесено с бисквити, направени от органично брашно, като по този начин, освен забавление общината си е поставила амбициозната цел да започне да възпитава и да увлича хората в идеята за чиста околна среда. Разбирането на организаторите на празника „Зелен Несебър” е, че идеята за чистия град, чистото море и чистите плажове, трябва да бъде възпитавана и тя трябва да стане убеждение на всеки един жител и гост на Несебър.

Ключови думи: културна програма, Несебър, българска православна църква, голяма Богородица, ЮНЕСКО, община Несебър,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |