В новините
 
13.08.2010 08:55   Новината е видяна 4937 пъти
Руснаци: Бягаме към България!
Десетки хиляди търсят спасение от пожарите по родното Черноморие

Българското Черноморие се превърна в блян за руснаците. Заради проблемите в Москва през последните дни рязко скочи интересът към почивката у нас.

Все повече руснаци, особено семейства с малки деца, желаят да пътуват до България, за да се спасят от дима и пожарите. Според туристически фирми почти всички оферти за почивка до края на сезона са изкупени.

„Много майки с деца пристигнаха в България и това се забелязва по всички курорти – най-вече по Южното Черноморие, Слънчев бряг. Очаквахме средно увеличение от 8% от началото на годината, но в последните три седмици увеличението е около 12%.
Втората половина на юли и началото на август сме имали 36 000 руснаци по организирани програми, а сега имаме 42 500“, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Общо с тези, които имат втори дом у нас, руските граждани стават около 75 хиляди. Ако към тях се прибавят пристигащите по бизнес или по други причини, цифрата надминава 85 хиляди души.

В началото на седмицата стана известно, че руснаците, които са влезли у нас преди 8 август, ще могат да удължат престоя си, без за това да са необходими визи.

Министрите на външните и вътрешните работи предложиха и правителството прие едностранно да бъде продължаван престоят на руските граждани, пребиваващи у нас с цел туризъм.

Те ще могат, ако желаят, да удължат престоя си до 30 дни след изтичане на туристическите им визи.

„Руски дни“

В пиковия за летище Бургас месец август, понеделник и петък са т. нар. „руски дни“, в които поне една трета от полетите са до Москва и обратно. От рано сутринта терминалът за пристигащи пътници се пълни с руски туристи, които признават, че слизат от самолета с облекчение.

"Хората бягат. Идват към България. Мечтата им е тук най-накрая да дишат чист въздух. И наистина, дишаме, не можем да се нарадваме, че въздухът е толкова свеж", сподели Ирина Юриевна, която няма търпение да се качи на автобуса до Слънчев бряг.

Мария Полекова е с трите си деца. „Взехме децата и дойдохме, за да могат да тръгнат на училище здрави. Екологичната обстановка в Москва е страшна, абсолютно нездравословна", допълни Мария. Категорична е, че ако ситуацията в Москва не се подобри, ще останат повече от планираните две седмици, независимо от това, че децата трябва да тръгнат на училище на 1 септември.
Напрежението при връщащите се в руската столица е по-голямо, главно заради закъсненията в полетите.

„Самолетът от Москва, с който трябва да се върнем, още не е тръгнал от там. Задържат го на летището. Кога ще дойде, нямаме представа, чакаме. Това, което ни притеснява повече е дали ще ни приемат в Москва или ще ни пренасочат другаде”, тревожеше се Светлана Андреева.

„Трябваше днес да летим всички. Трите ми внука останаха с майка си в Слънчев бряг. Нямат други билети, но ще чакат удобен момент, когато климатът в Москва се подобри. Но аз трябва да се върна”, сподели Елена Мешерикова.

Павел Сатонкин, който се връща със семейството си в Сибир, приема нещата по-философски: „Налага ми се да пътувам, тъй като съм на работа. Но така или иначе, мисля, че тази ситуация ще продължи дълго. Ако не са пожари, ще са студове, или наводнения. Това е природно явление, не можеш веднага да го победиш.“

По данни на Туристическата камара в Бургас броят на почиващите по Южното Черноморие руски туристи е с 30 % по-голям в сравнение с миналата година. Малко от тях обаче ще могат да удължат престоя си, докато обстановката в Москва се нормализира.

„База може да се намери, базата не е проблем. Дори да не е в същия хотел, ще търсим, ще намерим къде да ги настаним. Но проблем най-вече се явява самолетният билет. В пик сезона, особено - между 1 и 30 август, е невъзможно да намериш билет за която и да е дата", каза Ваня Райкова – управител на туроператора „Теди Кам”.

По-дълго у нас могат да останат най-вече руснаците с имоти по Черноморието, тъй като те пътуват индивидуално.


В-к Фактор
http://factor-bs.com/news-16226.html




Ключови думи: руснаци, Слънчев бряг,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |