В новините
 
16.08.2010 10:13   Новината е видяна 4598 пъти
Айтос с приз от събора в Копривщица за изключителен принос към фолклорните традиции на България

Магията на автентичната българска песен завладява Копривщица на всеки пет години. Първият събор на народното творчество във възрожденското градче се провежда през 1965 г. и оттогава до днес има  вече 10 издания. В последните три събора Айтос неизменно присъства с уникално представяне на местни обичаи и традиции.
На 6 август т.г. Съставът за изворен фолклор с ръководител Маргарита Петрова към НЧ „Васил Левски 1869” с изключителната подкрепа на спомоществователите и членовете на Читалищното настоятелство, за трети пореден път пристигна в гостоприемна Копривщица, за да стане част от националната фолклорна фиеста, събрала над 25 хил. изпълнители и ценители на българския фолклор от всички краища на страната и света.
По време на тазгодишния националния празник на българския дух, традиции и самобитно изкуство, айтоските участници от Състава за изворен фолклор бяха обект на специално внимание от страна на електронните и печатните медии, на българските и чуждестранните гости. Не само заради уникалните носии и реквизита, извадени от старите ракли на далечни предци. Но и заради съхранения автентичен дух и песните на обичая „Надпяване на паламарките”. Възроден от покойната айтоска фолклористка Добра Костадинова, този обичай беше представен на националната сцена на събора в Копривщица пред хиляди зрители, някои от които за първи път чуваха името на Айтос. Аплодисменти, сърдечни запознанства , видеа и снимки следваха всяка изява на айтоския състав. И не случайно, обичаят представен от състава на НЧ „Васил Левски 1869” беше сред малкото избрани за участие в големия концерт за откриването на събора, който беше директно излъчван от БНТ. Минути след концерта, журналисти от Българското национално радио се появиха зад сцената с настояване да запишат обичая и той да бъде излъчен в ефир в дните на събора. Изключителният интерес към айтоската група се дължеше и на подмладения й състав. Защото няма как да не възкликнеш пред красотата на съвременните млади айтозлийки, облечени и пребрадени с най-запазените автентични носии, с които са ходили на жътва техните прапрабаби.
А да бъдеш сред най-добрите и най-интересните участници на Националния събор в Копривщица е нелека задача. Участниците са десетки хиляди, подбрани след прецизна селекция от строго жури. На седем сцени в местността „Войводенец” и три сцени в Копривщица българи от различни поколения показват своето изкуство. На събора участват певци и танцьори от Албания, Бесарабия, Запазните покрайнини, Македония, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Украйна, Унгария и Швеция. Занаятчии и търговци представят уникални образци на стария български бит и култура.
В продължение на три дни Копривщица и околностите й се огласяха от народностни ритми и звуци, а песните не заглъхваха нито през деня нито пред нощта. Зелените поляни на местността „Войводенец” оживяваха от вълшебството на българския фолклор и от невъобразимото разнообразие и красота на носиите от всички фолклорни области. Сред тях беше и Съставът за изворен фолклор на НЧ „Васил Левски 1869” І Айтос, който изненада и възхити с участието си не само публиката, но и журито. Айтозлии получиха не само стандартните грамота и плакет за участие, но и специалната грамота на Националния събор, която се присъжда за изключителен принос към фолклорните традиции на България.




Ключови думи: българска песен, Айтос, състав за изворен фолклор, Маргарита Петрова, Добра Костадинова,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |