В новините
 
17.08.2010 11:59   Новината е видяна 4622 пъти
Най-добър автор на Европа

За първи път в културната история на Бургас наш писател е номиниран от Международно жури за „Най-добър автор на Европа”. Комитетът на европейското общество на фантастите определи като номинации за престижното звание само 11 писатели от Европа. За отбелязване е, че не бяха допуснати представители на държави като Франция, Испания, Нидерландия, Австрия, Гърция и др. /www.esfs.info/.
Наред с утвърдените автори от Великобритания, Белгия, Италия, Русия, Полша, Германия, Дания и Швеция, е и роденият и творящ  в град Бургас  ЯНЧО ЧОЛАКОВ. С международното признание бургаския автор допринася съществено за приобщаването на България към европейската културна общност, с което Бургас може да се гордее.
Европейския конвент, на който ще се определят лауреатите, ще се състои от 26 до 29 август 2010г. в град Тешин-Полша. Установената практика при тези номинации изисква съответния творец да присъства лично, за да бъде представен и презентиран като автор пред този висок форум.
 За съжаление по финансови причини нацията ни за пореден път може да се лиши от лауреат. Необходимата сума е около 2500 лева, която за съжаление към настоящия момент не е осигурена.

Банковата сметка, на която може да се привеждат суми в подкрепа на нашата номинация е:
Дружество на българските фантасти „Тера фантазия”-Бургас
IBAN BG71STSA93000018317262
БанкаДСК-Бургас, клон 0220


Писателят Янчо Чолаков е изявен творец, съставител на антологии и литературен критик. Основател и главен редактор е на издателство „Офир”. Още през 90-те години дебютната му книга е избрана за една от 10-те най-добри книги от българския фендъм, а последната беше обявена за книгосъбитие на 2009 година. Печели награди от редица конкурси както за кратка форма, така и в областта на повестта и романа. Негови творби са издавани в Русия и Украйна. Според американското списание „Локус“ Янчо Чолаков „достига далеч отвъд познатата ни традиция и обичайните ни представи“, а московският критик Евгений Харитонов го нарича „един от най-дълбоките творци и ярки стилисти в новата българска фантастика.“






Ключови думи: Бургас, писател, фантасти,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |