В новините
 
22.08.2010 17:09   Новината е видяна 9523 пъти
Ретро парад на колела обиколи Несебър и Слънчев бряг
„Да не забравяме кой печели войната”, това извика велинградският свещеник Антон Добрев по време на награждаването на VII- мия ретро парад Несебър 2010. Свещеникът представи руското копие на BMW R-71, известният мотоциклет М-72 с картечница, произвеждан от 1945 до 1970 г. Той се конкурира с немска машина от 1942 г., конструирана за нуждите на Вермахта през Втората световна война- моделът Zundapp KS 750.

Освен мотоциклети от двата фронта- руски и немски, в парада участва 73- годишен Харли Дейвидсън. Собственикът му, Илиян Иванов от Сливен, купува мотоциклета на части. Намира го в едно ямболско село. Местните разказват, че войник го донася от Италия по време на войната, вероятно откраднат. Войникът се връща обратно на фронта и загива. Преди 5 години Илиян го купува от поредния собственик в окаяно състояние. Успява така да го реставрира, че може да бъде объркан със съвременните мотори от прословутата марка.

Сред автомобилите на парада най- голям интерес предизвикаха два автомобила на поморийския колекционер Тодор Деляков. Единият е шикозен „Триумф Родстар” от 1949 г. Таблото е изработено от дърво, а двигателят от алуминий, защото след войната в Англия е нямало желязо. Този модел е печелил международно отличие за елегантност. Другият автомобил, който представи Деляков е колата на миналия век- „Форд Т” от 1913 г. Произвеждана е от 1908 до 1925 г. За този автомобил казват, че Хенри Форд е „качил света на колела”. Вкарва го в серийно производство и бързо сваля цената му от 1200 на 375 долара. Днес един такъв автомобил се търгува между 20 и 30 хиляди долара в Америка, в зависимост от състоянието му. В България това е най- старият и единственият реставриран „Форд Т”.

Общо 20 мотоциклета и 40 автомобила участваха в ретро парад Несебър 2010. По традиция те се събраха на провлака край мелницата в съботния ден. Специален ескорт и коридор беше осигурен от полицията, за да стигнат участниците до „Слънчев бряг” и обратно. Атракцията беше голяма, както за почитателите на старинните возила, така и за туристите.

Автор: Фактор
http://factor-bs.com/news-16354.html
Ключови думи: ретро парад, Несебър,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |