В новините
 
24.08.2010 08:12   Новината е видяна 6561 пъти
Трима бургазлии с награди от биеналето „Приятели на морето“

„Бях ученик в художествената гимназия, когато се откри първата изложба „Приятели на морето“. Помня, всичко беше на страхотно ниво, наградите се раздаваха на остров Болшевик, както се казваше тогава. Пожелавам следващото биенале да се открие там и искам да напомня, че бургаските художници заслужават хубава галерия“, отправи провокация към зам.-кмета Йорданка Ананиева художникът Иван Бахчеванов, който заслужи наградата за живопис на поредното издание „Приятели на морето“, подкрепено финансово от община Бургас.
Журито с председател Стоян Цанев го определи за лидер сред живописците заради мащабното му платно „Четири измити спомена от едно плаване на непознато море“, което може да се възприема като 4 отделни картини. Специален механизъм позволява рамката да се завърта и във всяка позиция да се открие нов сюжет.
Дарина Пеева, също от Бургас, спечели първото място в раздела за графика с „Х-генерация“, а за скулптурата „Мотив от Черноморец“ пловдивчанинът Свилен Костадинов бе определен за най-добър сред колегите си.
Наградата на община Бургас си поделиха Чавдар Петров от Видин и Траяна Панайотова от Ямбол.
За втори път бе отличен най-талантливият млад художник в лицето на Анелия Николова от Бургас заради нейните „Хартиени птици“.
Всичките 218 творби в трите раздела, предоставени от 160 автори от цялата страна, ще останат край морето до 16 септември. Ценителите могат да ги видят в залата на художниците на „Александровска“ 22 и  на два етажа в БХГ „Петко Задгорски“. За първи път тази година биеналето излезе извън класическите рамки и приюти фотографите. Над 40 произведения на 19 автори са експонирани във фоайето на Бургаския свободен университет и ще останат там до началото на октомври.
През това време специална комисия ще отбере най-оригиналните 12 фотографии, с които ще бъде изработен календарът на община Бургас за 2011 г., уточни председателят на Дружеството на художниците Георги Динев. Според него празникът в Бургас, макар и да събира творци от страната, се превръща настина в национален благодарение на луксозния каталог, който се разпространява из цяла България и удължава живота на събитието. 
Динев не скри надеждата си, че ще дойде време биеналето „Приятели на морето“ наистина да придобие международен статут.
Идеята за "Приятели на морето" възниква за пръв път в Бургас през 1976 г. и се провежда през 4 г. още два пъти - 1980 и 1984 г. Художници твърдят, че това е била първата извънстолична проява от такъв характер. През последните години няколко пъти са правени опити начинанието да се възроди и едва през 2004 г., 20 г. по-късно, то това става факт. Оттогава се провежда на всеки две години.

http://www.factor-bs.com/news-16362.html
Автор: Йорданка ИНГИЛИЗОВА
Ключови думи: Приятели на морето, художници, Бургас, галерия, Иван Бахчеванов, Стоян Цанев, Дарина Пеева, Анелия Николова, Петко Задгорски,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |