В новините
 
27.08.2010 17:04   Новината е видяна 5289 пъти
Три камиона с отпадъци събраха участниците в бригада „Атанасовско езеро 2010”
Три камиона с отпадъци събраха участниците в природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010” организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на Европейския съюз. 40 доброволци се включиха днес в почистването на северната граница на поддържан резерват „Атанасовско езеро”. Акцията се осъществи с подкрепата на Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас, която осигури необходимата техника за събиране и извозване на отпадъците.
С помощта на участниците в бригадата е почистена от битови и строителни отпадъци огромна площ от резервата, разположена в близост до стария римски мост.
„Огромни струпвания от строителни отпадъци имаше на места в резервата”, споделя Яна една от участничките в акцията. „Бетон, цимент, тухли и всякакви други строителни материали не разбирам защо са били изхвърляни в едно от най-красивите места в България” притеснено продължава своя разказ Яна след днешната акция. Купчини от стари дрехи е другата находка на бригадирите в границите на резервата. Според тях това е недопустимо, след като е известно, че Атанасовско езеро е място от европейско и световно значение за опазването на много видове птици и предпочитана дестинация за много чужди туристи. Покрай минаващият наблизо път най-много са били отпадъците от пластмасови бутилки и чаши, изхвърлени от преминаващите автомобили, което също възмущава участниците в бригадата.
Всички те, обаче, са удовлетворени от днешната акция, защото са помогнали за връщането на приятния облик на поддържания резерват след като са почистили макар и една част от защитената територия.
„Не беше лесно, казва Яна, но въпреки тежката работа и топлото време, благодарение на желанието ни да направим нещо добро за хората и птичите обитатели на резервата и заредени с настроение и ентусиазъм ние събрахме 3 камиона с отпадъци. Иска ми се, когато догодина се завърна тук, да не заваря същата гледка” са надеждите на Яна и другите млади природозащитници.


Мариана Вълчева
Връзки с обществеността
0879 534 016
Life +
„Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org






Ключови думи: Атанасовско езеро, Бургаските езера, резерват,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |