В новините
 
01.09.2010 15:13   Новината е видяна 12635 пъти
Ако искате за съседи най-богатите хора в региона, купете си парцел в местността Божура - сега продаваме евтино, казва управникът на община Средец Тодор ПРОЙКОВ

Ако искате за съседи най-богатите хора в региона, купете си парцел в местността Божура - сега продаваме евтино, казва управникът на община Средец Тодор ПРОЙКОВ:

Въпреки че по професия е строителен инженер и по-голямата част от живота му е преминала по големите държавни обекти, в Средец преданият член на БСП Тодор Пройков е известен като човека от народа. Сигурно е, че ако се „запъне” пред своите в партията, няма да има никакъв проблем да го издигнат за трети мандат, както и да спечели вота догодина (причината за това ще разберете по-долу). Разговорът ни с него е проведен в понеделник в коридора на Областна управа в Бургас, където беше засечен с част от екипа си. 

-    Г-н кмете, какво правите преди обед в първия работен ден от седмицата в Областна управа-Бургас? По това време другите кметове водят големите си оперативки. Голям проблем ли имате, че не трае отлагане?
-    Не, не, но не съм и на разходка, а за презентацията на проект на Министерството на труда и социалната политика. Разбрахме, че по него има възможност да се помогне на детски градини, в които са настанени деца от малцинствените групи, а ние имаме много циганчета в тази категория и трябва да вземем мерки.
-    Каква част от населението в общината са циганите?
-    Около 17% . Нарастването е било през всичките години, и преди 1989 г. Аз помня, че в нашия град имаше една малка махаличка от цигани, но след 1992-93 г. тази махаличка почна чувствително да расте. Сега не са само нашите, местните си, роми. След като в големите  градове се проведоха акции по събаряне на гетата,  част от тях дойдоха тук, знам, че и към Царево имат подобен проблем. Сега кореняците-цигани при нас не са повече от 40% от всичките.
-    Но това както е проблем, така е и възможност за всеки кандидат-кмет да се възползва от порасналите междувременно избиратели в тези квартали. Ползвайте ги!
-    Аз съм седма година кмет и за този период населението е нараснало с около 3%. Циганите имат по 7-8 деца, направете си извода каква част от нашето население ще са те след 5-6 години. Разбирам за какво намеквате, но не разчитам на тях, въпреки че съм направил много повече, отколкото който и да било друг кмет в региона.  По време на изборите за втория ми мандат изобщо не стъпнах в нито една циганска махала, отказах и срещи с тарторите им. Само им казах – ако ме уважавате, ще гласувате, ако не ме уважавате – пускайте глас за друг.
-    За кого гласуваха циганите през 2007 г.?
-    За мен, макар че другите купуваха гласове, особено РЗС. Прибраха им парите, после гласуваха за мен. Само ще кажа – изберете ме и ще видите, че ще гласуват за мен.
-    Говорите несъзнателно в бъдеще време. Значи сте сигурен в третия мандат?
-    Не искам да се кандидатирам, не се готвя за трети мандат.
-    Уморен ли сте?
-    Не, здрав съм. 
-    Кой ще е кандидатът за кмет на БСП – вашият приятел председателят на местната организация и председател на ОбС Георги Георгиев?
-     Не мога да кажа, защото не зная. БСП не е еднолична партия, макар че сегашните ни лидери горе така са се окопали, че не искат да сдават властта. Въпреки това има дисциплина в организациите – когото определи Общинският съвет, той ще е. Но ако питате мен – БСП трябва да подкрепи независим кандидат за кмет.
-    Намеквате за вашата зам.-кметица Петя Шиварова? Каква оценка давате за работата й?
-    Не е нужна оценка, тя работи 5 години в екипа ми, отговаря за социалните дейности, образованието и културата. Но име няма да посоча.
-    Как успявате да балансирате между тримата големи бизнесмени и ловци Ангел Ангелов, Янчо Патриков и Георги Манев, които са настанени в най-хубавата част на Странджа, продължават да купуват земя в местността Божура и често спорят помежду си?
-    Успявам, когато са скарани, ги помирявам. Можете да питате и тримата – все съм бил арбитър.
-    Страх ли Ви е от Манев? Доколкото ми е известно, той не е доволен от партнирането си с Вас в местния парламент и ще издигне свой кандидат за кмет – горският Димитър Янков? 
-    Не съм в много добри отношения с Манев, но не аз съм виновен. Въпреки твърденията му, аз казвам пред вас, за първи път, че той не е прав.
-    Къде се разминахте - за концесиите на ловните полета, за евтините общински парцели около Божура или…?
-    Нещата опират до неразбиране на същността на един проект, по който общината работи от две години. Когато този проект навлезе в заключителната си фаза, дойдоха представителите на ПП „Средна европейска класа”, чийто лидер е Манев,  и казаха, че трябва да станат членове на ръководството. Ама то така не може.
-    Дайте повече яснота, за подялба на пари ли става въпрос?
-     Близко сте, става въпрос за съставянето на т.нар местна инициативна група, която ще разпределя в бъдеще парите от еврофондовете. И защото става дума за пари – започват кавгите. Заявявам, че пари на политически принцип в моята община няма да се разпределят! Иначе за земите около Божура се изписаха много нелепи неща. Всеки, който пожелае, може да бъде съсед с Манев, Ангелов и Патриков. За мен те, тримата,  винаги ще си останат добри приятели и свестни бизнесмени. Има над 300 парцела за продаване и не виждам защо има сърдити хора. Който има пари, при това не много, да заповяда!
-    Ако дойда аз, ще мога ли да взема парцел и да им бъда съседка в района, където е най-хубаво и благоустроено?
-    Заповядайте, ще ви продадем  по-евтино земя, отколкото я продадохме на тях. Можете да купите на 24 лв. кв. м, и то в центъра около двете хижи. Напр. Ангел Ангелов беше купил малко земя от държавата чрез Министерството на земеделието и горите – около 5-6 декара, останалите си купи от нас по  27 и 28 лв. за кв. м, беше миналата година. Сега е по-евтино. Тези дни ще пуснем още 36 парцела по 1 декар, чакам подписа на земеделския министър. При това ще е със сменено предназначение, от гора - за строителни нужди.
-    Посещавате презентации на проекти, чието спечелване зависи от министрите на правителство, което не симпатизира на червени кметове. Струва ли си да се надявате на помощ?
-    Хората не се интересуват кой е премиер и какъв на цвят е кметът, искат хубави улици, канализация, чистота. Аз очаквам да подпиша договор по одобрен проект за туристически атракции, за развитието на селските региони, за енергийна ефективност в детските градини. Имаме започнат проект и по трансграничното сътрудничество. Не съм усетил умишлено да ни игнорират. Но все пак имам известни съмнения, защото ми спряха проект за основен ремонт на детска градина, подписан от  ексминистъра Масларова, парите трябваше да се осигурят от инвестиционния фонд. Дойде новият министър  и казва разваляме договора поради липса на пари, така развалиха още два проекта по „Красива България”, но тия пари бяха осигурени от Световната банка и не беше правилно. Надуха ни ушите, че такива проекти увеличили бюджетния дефицит на 3,9 %.  Ето, спрели сме ги и би следвало догодина да бъдат дофинансирани, не биваше да получавам известие, че се спира, след като вече веднъж това финансиране е влязло в този дефицит.
-    Догодина с какво ще се похвалите, преди да се оттеглите?
-    Имаме не по-малко от 70 значими неща, най-важното е, че Средец има пречиствателна станция и водата, която се излива в Средецка река, отива в Черно море чиста, за разлика от клоаките около Слънчев бряг и Созопол. Голяма част от уличната мрежа е реконструирана, центърът се поддържа чист, направихме няколко социални домове за деца и стари хора, безплатни са ни детските градини. Аз ще дам отчет – на това, което съм обещал и на това, което съм свършил.
-    Препоръчвате на БСП да не издига свой кандидат за кмет, а да подкрепя независим. Знаете ли, че Ненчо Ненчев, вашият вечен враг, ще е независим, защото бил отлюспен от ГЕРБ? Ще го подкрепите ли?
-    О-о, той е сменял много партии, точно този човек ли?!
-    Спрягат се и две дами от ГЕРБ – новата им общинска лидерка Иванка Каравълчева и някоя си Лалка – шефка на женската организация на ГЕРБ? Те сериозни кандидатури ли са?
-      Каравълчева я познавам, тя е учителка по математика, предния мандат беше общинска съветничка от Евролевицата на Александър Томов. Кога е преминала в ГЕРБ, и лидерка е станала? Лалка я познавам също, но нека спра с коментарите.
-    Усещам, че не ги зачитате за конкуренция. Сега да не кажете, че пак ще сте кандидат за кмет?
-    Твърдо съм го решил – няма да посягам към трети мандат, защото съм привърженик на чистата демокрация – на двумандатността, аз гладен няма да остана, ще се върна към професията си.  Ще поумувам дали да не съм в листата за общински съветник.


Автор: Интервю на Катя КАСАБОВА

http://factor-bs.com/news-16519.html





Ключови думи: община Средец, Тодор ПРОЙКОВ, Областна управа Бургас, Катя КАСАБОВА,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |