В новините
 
02.09.2010 11:44   Новината е видяна 2027 пъти
Плажът на залива Вромос е опасен
Плажът на залива „Вромос" е опасен и трябва да се поставят табели за това на ивицата. Такова е становището на двама министри - на околната среда - Нона Караджова и на здравеопазването - Анна-Мария Борисова.

Припомняме, плажът край залива "Вромос" беше затворен за посетители в началото на август. Това предизвика и протести на недоволни граждани, които заплашиха, че ще заведат дела за пропуснати ползи.

Редица експерти са направили замервания и тяхната оценка е, че радиационния гама-фон в района на залива е повишен 2 пъти над характерните за тази част на Черноморското крайбрежие стойности.

В момента стойностите са от 0.27 до 0.42 микросиверта в час.

Измерения преди фон е бил от 0.18 до 0.30.

Повишените стойности на радиацията в региона се дължат на разпадането на радия и урана, който е попаднал във водата на залива в периода  1954 - 1977 г., когато от мина  „Росен" там са изхвърлени 8 милиона тона флотационен отпадък.

Още тогава радиационният фон на плажа е нараснал 2-3 пъти и от тогава тази зона не е за къпане. Замервания са се правили периодично - през 1997-1998 година, а след това и през 2007-2010 година.

Първото изследване показало, че активността на радий 226 надвишава 4 пъти нормативно установените стойности за страната от 200 бекерела на килограм. Регистрираният на плажа гама-фон е бил до 0.35 микросиверта в някои участъци.

В своето становище двете министерства обобщават, че морската вода в залива „Вромос" не е замърсена с радионуклиди, но престояването на плажната ивица в продължение на няколко денонощия ще доведе до опасно облъчване.

Специалистите подчертават, че въздухът (гама-фонът) и водата не са опасни, но пясъкът може да увреди човешкия организъм чрез храносмилателната система и дихателните пътища.

В становището на министерствата категорично се посочва, че опасността е валидна само са залива „Вромос", а не за плажа на Черноморец и околните плажове.

Областният управител Константин Гребенаров заяви, че отново ще постави предупредителни табели, като уточни, че тези, които са били сложени в началото на сезона, са били премахнати от жители на Черноморец.

Ключови думи: вромос, vromos, залива вромос, радиация,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |