В новините
 
16.09.2010 05:14   Новината е видяна 8941 пъти
Бургас - ОУ Елин Пелин – началото на новата учебна година и откриването на изцяло обновената с европейски средства училищна сграда

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по Образование Йорданка Ананиева присъстваха днес, 15 септември, на двоен празник в най-голямото училище в бургаския квартал Меден рудник - ОУ „Елин Пелин” – началото на новата учебна година и откриването на изцяло обновената с европейски средства училищна сграда.  

За доброто настроение на своите гости, родители, учители и връстници, учениците бяха подготвили програма, включваща парад на мажоретките, модерен балет, народни танци и специална церемония по посвещаване на първокласниците /92 на брой/ в званието „елинпелиновец”. Директорката на училището обяви откриването на нова почетна паралелка, в която ще бъдат символично включвани хора с принос към училището. Първите, които получиха грамоти за включване в паралелката, бяха кметът Николов и зам.-кметът Ананиева.

Градоначалникът пожела здраве на всички ученици и учители, а на първокласниците – да открият вълшебния свят на ученето, в което винаги ще имат подкрепата на своите родители и учители. Николов  призова учениците да пазят училището си, което това лято беше основно ремонтирано и днес посреща възпитаниците си с обновени класни стаи, актова зала, физкултурен салон, санитарни възли и ново оборудване в кабинетите по биология, физика, химия и история, компютърна зала.       

Ремонтът в ОУ „Елин Пелин”, извършен през това лято, е на обща стойност 1 049 443,90 лв. За оборудване са отделени над 70 000 лв.
Парите за всички строително-ремонтни дейности и закупено оборудване са осигурени по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в Община Бургас", BG161PO001/1.1-01/2007/029, по ОП „Регионално развитие” 2007-2013.   

В рамките на проекта е изграден и модерен външен асансьор и рампи, които осигуряват достъп за хората с увреждания. Подобрени са и енергийните характеристики на сградата - монтирана е топлоизолация и хидроизолация по покрива, старата дървена дограма е подменена с PVC стъклопакет. Тези мерки значително ще намалят сметките на учебното заведение през зимата.

След тържествената част по откриване на първия учебен ден, кметът Николов и зам.-кметът Ананиева разгледаха обстойно обновената сграда на училището и лично изпробваха новия асансьор.

Първият учебен ден започна по едно и също време днес в цялата страна. В Бургас заместник-кметовете на Общината дадоха старт на  учебната година в останалите училища, включени в проекта за подобряване на образователната инфраструктура – „ПГАЕ "Гео Милев" и ПГНЕ "Гьоте", ПГ по САГ "К. Фичето", СОУ "Иван Вазов" и ПГЕЕ "К.Фотинов". Общата стойност на проекта е 5 773 119,93 лв. Осъществява се с финансовата помощ на ЕФРР и националния бюджет по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

Извън европейското финансиране, със собствени средства това лято Община Бургас успя да ремонтира цялостно или частично над 80 % от всички бургаски училища и детски градини. 

През учебната 2010/2011 г. в Бургас има 1900 първокласници,  разделени в 70 паралелки.





Ключови думи: Община Бургас, училище,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |